Nákupní centrum Vysočina čekají změny

  • 28. ledna 2021,
  • 8:41,
  • Brno,
  • Jana Holubová

Nákupní centrum Vysočina čekají změny. Objekt má ve správě několik vlastníků, kteří chystají jednotlivé části rekonstruovat. K některým úpravám však mají občané i zástupci městské části připomínky.

Reklama

Obchodní dům Vysočina v Řečkovicích prochází proměnou, ke které má však městská část určité připomínky. Různé části areálu vlastní různí majitelé a každý má se svým objektem jiný záměr. Nejblíže k realizaci je plánovaná rekonstrukce té části, kde dříve bylo třeba kadeřnictví nebo papírnictví a nahoře herna, bowling a ještě dříve restaurace.

„Já jsem proto moc rád, že se dneska jeden z těch soukromých vlastníků rozhodl svůj objekt rekonstruovat. Záměrem je nastavovat byty na tom stávajícím objektu, s tím, že v prvních dvou přízemních podlažích by vznikly služby, obchody, věci pro veřejnost – nebytové prostory,“ uvedl Marek Viskot, starosta MČ Brno-Řečkovice a Mokrá Hora.

Obyvatelé Řečkovic a Mokré Hory se k plánovaným změnám vyjadřovali na sociálních sítích s různými nápady, jaké obchody by v centru Vysočina měly vzniknout. Nabídku služeb však městská část nemůže ovlivnit.

„My nemáme moc co mluvit do toho, jaké konkrétní typy obchodů tam budou, to, jestli tam budou byty i služby definuje územní plán města Brna. Pokud ten investor dodrží územní plán, tak má právo na to to tam postavit a stavební úřad mu to povolit musí,“ vysvětlil Marek Viskot , starosta MČ Brno-Řečkovice a Mokrá Hora.

Součástí rekonstrukce je také vznik dvaačtyřiceti nových parkovacích míst. Sedmi v suterénu a pětatřiceti na střeše. Auta by měla na parkoviště vjíždět pomocí výtahu, ke kterému přijedou z ulice Vážného. Právě s tímto řešením však místní obyvatelé i zástupci městské části nesouhlasí.

„Právě tady spatřujeme problém, protože je to přímo naproti základní škole, která je navíc ještě prvním stupněm základní školy, že zde může vzniknout dopravní situace, která bude nebezpečná, zvlášť v ranních a potom v odpoledních hodinách, kdy se lidé vrací z práce,“ řekl René Černý, místostarosta MČ Brno-Řečkovice a Mokrá Hora.

Městská část proto podala vůči záměru stavby námitky, které zahrnují jak problém parkovištěm, tak s rozsahem rekonstrukce. Námitky má momentálně v rukou stavební úřad. Městská část i místní obyvatelé doufají, že se najde společné řešení.

„Věřím, že by to šlo vyřešit nějak jinak, ten sjezd. Že nemusí být přímo u školy, ale nějak to odklonit někde níž. Věřím, že to nějaké řešení mít bude,“ uvedla místní obyvatelka Andrea D´Amico.

Úpravami projdou také další části areálu. Například v budově, která se nachází u zastávky Horácké náměstí, vznikne nový supermarket.

„My tuto službu občanům vítáme, protože podmínky pro nakupování potravin právě v této části Řečkovic nejsou úplně ideální,“ řekl René Černý, místostarosta MČ Brno-Řečkovice a Mokrá Hora.

„Jedině takto, těmi atraktivními službami jsme schopni do Vysočiny přitáhnout život a lidi. A pokud tam nebudou chodit lidi, tak to středisko nebude fungovat, nebude žít a budeme se točit v kruhu,“ doplnil Marek Viskot, starosta MČ Brno-Řečkovice a Mokrá Hora.

Rekonstrukci areálu vítá také obyvatelka Řečkovic Andrea D´Amico. Podle ní je na změnu nejvyšší čas.

„Tady se člověk bojí večer i projít, protože tady není večerní osvětlení, lítají tady holuby, takže tudy raději ani nechodím, vyhýbám se tady tomuhle místu, takže určitě vítáme,“ dodala místní obyvatelka Andrea D´Amico.

Změnou projde i třetí část objektu, kde se v tuto chvíli nachází drogerie, potraviny a restaurace. Vlastník zde plánuje rekonstrukci objektu a nové opláštění. Přesto, že má městská část na změny areálu minimální vliv, směřují tyto úpravy k důležitému cíli – přivést centrum Vysočina opět k životu.




Gabriela Braunerová 001
Bučovice
od 300 do 500 Kč/hod.

Detail

AGEN-CE, s.r.o. Rostěnice
Rostěnice-Zvonovice
od 21 000 do 22 000 Kč/měsíc

Detail

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu