Nová rozhledna Holedná se těší velké oblibě

  • 15. března 2021,
  • 8:23,
  • Brno,
  • Jana Holubová

Nad Jundrovem se tyčí poměrně nová rozhledna Holedná. V areálu oblíbené obory, kde je možné spatřit lesní zvěř, ji vybudovalo město na popud občanů díky projektu Dáme na Vás. Z výšky pětatřiceti metrů nad zemí mohou Brňané pozorovat moravskou metropoli z ptačí perspektivy.

Reklama

Do obory Holedná se od loňského roku mohou milovníci přírody vypravit nejen za zvěří a přírodní krajinou, ale také pro požitek z jedinečného výhledu. Ten poskytuje poměrně nová rozhledna, která byla postavena koncem roku 2020 díky nápadu Brňanů.

„Myšlenka výstavby rozhledny v lesním komplexu obory Holedná vznikla na základě podnětu občanů v rámci programu Dáme na Vás, kdy projekt získal velkou podporu občanů, a proto ke konci roku 2017 bylo rozhodnuto o realizaci tohoto projektu,“ vysvětlil Pavel Jordan, technický pracovník Lesů města Brna.

Původní plán byl vystavět rozhlednu v lokalitě Hobrtenky, avšak při zkoumání prostoru dronem bylo zjištěno, že by kvůli vysokému porostu musela být rozhledna vysoká více jak pětačtyřicet metrů. Náklady by se pak vyšplhaly nad deset milionů korun, což přesahovalo částku, kterou město pro projekt mohlo vyčlenit. Proto nakonec stojí rozhledna na úbočí kopce Holedná nad čtvrtí Jundrov.

„Rozhledová plošina je ve výšce pětatřicet metrů a nabízí pohled na podstatnou část Brna, Brna-střed, přehradu a dále potom na Drahanskou vrchovinu a na severní oblasti směrem od Brna,“ řekl Pavel Jordan, technický pracovník Lesů města Brna.

Rozhledna se velmi rychle stala oblíbeným místem pro výlet. Při její návštěvě je třeba pamatovat na to, že má z bezpečnostních důvodů kapacitu 20 osob. V případě, že se na výlet do obory vydáte autem, je třeba také myslet na to, že v lokalitě není mnoho vhodných míst k parkování.

„Nejlépe doporučujeme vždy hromadnou dopravou a těch možností je celá řada. Mohou využít pěší vycházkové trasy přes celou oboru. Dostanou se sem nejkratší cestou z městské části Jundrov, dále z městské části Bystrc i městské části Kohoutovice,“ řekl Pavel Jordan, technický pracovník Lesů města Brna

Komu by se klikatými cestičkami nepodařilo dojít až k rozhledně, nemusí zoufat. Samotná obora poskytuje mnoho věcí ke kochání. Především je zde možné spatřit lesní zvěř, jako například daňky, muflony či prasata, a to po celý rok. V každém ročním období se mohou návštěvníci při procházce těšit na trochu jinou krajinu i výhled. 

„V zimním období jsou ty stromy bez listí, jsou průhledné, je vidět poměrně velice daleko, takže i ta zvěř je snáze objevitelná. Jinak co se týče chování zvěře, tak se častěji zdržuje u krmelců, takže je to pro ně dá se říct období nouze,“ doplnil Pavel Jordan, technický pracovník Lesů města Brna.

„V oboře krmíme celoročně. V těchto mrazivějších dnech krmíme ve větším množství. Krmíme kukuřici, oves, ječmen, seno. Zvěř sem chodí, protože už to tu zná, ví, že tady má každý den připravené krmení. Dáváme jim i sůl kamennou, jako zdroj živin,“ uvedl Tomáš Duda, oborník Lesů města Brna.

Potravy má tedy zvěř dostatek a hlady rozhodně netrpí. Proto není třeba zvířatům nosit žádné jídlo, naopak se krmení důrazně nedoporučuje. Ať už kvůli bezpečnosti návštěvníků tak proto, aby se předešlo zdravotním potížím zvířat z nevhodně zvolené potravy. I Bez dobrot v dlani mají návštěvníci na území větším než tři sta hektarů šanci potkat hned několik zvědavých zvířat.




PSK Group, spol. s r.o. - BD Nádražní
Slavkov u Brna
od 185 Kč/hod.

Detail

Město Slavkov u Brna - budovy s kotelnou
Slavkov u Brna
od 12 200 Kč/měsíc

Detail

Bartoň a Partner s.r.o. - Brno, Jihomoravský kraj
Brno
od 7 000 Kč/měsíc

Detail

Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu