Ve vozech MHD lidé zapomínají klíče i zuby

  • 22. listopadu 2021,
  • 15:55,
  • Brno,
  • Jana Holubová

Do skladů ztát a nálezů putuje v Brně mnoho běžných i kuriózních předmětů. Především ve vozech městské hromadné dopravy nacházejí cestující i řidiči klíče a peněženky. A tyto předměty pak putují z místa na místo, dokud si je někdo nevyzvedne či dokud nezchátrají.

Reklama

Klíče, mobilní telefony, peněženky, ale i francouzské hole či zubní protézy. To vše a mnohem víc nacházejí řidiči či cestující v dopravních prostředcích brněnského Dopravního podniku. Takto nalezený předmět putuje do ztrát a nálezů.

“Po příjezdu na vozovnu potom tuto věc předává na výpravně a naši pracovníci na výpravnách ji zaevidují na webových stránkách, kde je potom lidé můžou najít,” uvedla Hana Tomaštíková, tisková mluvčí DPMB.


Na výpravně jsou však uloženy pouze týden, poté putují do budovy Magistrátu města Brna na Malinovského náměstí. Tam se smísí s předměty, které byly nalezeny například ve vlacích nebo policisty v různých koutech města.

"My ze zákona máme tříletou lhůtu, kdy je musíme skladovat. Nálezce se ale po roce může ozvat a danou věc vzít do držby. A po třech letech by však připadla do jeho vlastnictví,” řekl Filip Poňuchálek, tiskový mluvčí Magistrátu města Brna.

Předměty však po třech letech bývají většinou už v tak zuboženém stavu, že jsou spíše likvidovány. Ztráty a nálezy v budově magistrátu zahrnují například spacáky, oděvy, batohy, ale i neočekávané předměty.

“Jedna z kuriózních věcí byla například nález svatebních šatů, případně úplně nové sekačky nebo popelnice,” doplnil Filip Poňuchálek, tiskový mluvčí Magistrátu města Brna.


Větší předměty se ani v těchto prostorách dlouho neohřejí, protože putují do rozsáhlejšího skladu ve Vyškově. Pokud si majitel předmětu všimne, že mu schází, může se o něj přihlásit, ovšem musí prokázat, že mu opravdu patří.

“Majitel samozřejmě musí prokázat, kde danou věc ztratil, jak vypadá, jaké jsou její parametry a další identifikační údaje, na základě kterých by pak mohla být věc vydána,” uvedl Filip Poňuchálek, tiskový mluvčí Magistrátu města Brna.

Nejlepší je však ozvat se co nejdříve po tom, co se majitel o ztrátě předmětu dozví. Ani tak však nemusí být se svým hledáním, ani za pomoci Dopravního podniku, úspěšný.

“Kuriózní případ byl jednoho letního dne, kdy byly vysoké tropické teploty a paní se nám na dispečink ozvala, že v jednom z vozů zapomněla zmrzlé dršťky, které převážela pro svého psa. Zmobilizovali jsme všechny síly pro to, abychom tento balíček našli, protože hrozilo, že začne brzy zapáchat. Bohužel jsme je nenašli, takže jsme usoudili, že se jich zmocnil někdo jiný a z vozu je odstranil,” popsala Hana Tomaštíková, tisková mluvčí DPMB.

V případě, že ve voze městské hromadné dopravy či ve vlaku něco ztratíte, je hlavně třeba neztrácet hlavu. Ne nadarmo se říká, že kdo hledá najde. A s pomocí ochotných zaměstnanců a správců skladu ztrát a nálezů svůj telefon, klíče nebo i zuby můžete dostat zpět.




AGEN-CE, s.r.o. Bučovice
Bučovice
od 18 000 Kč/měsíc

Detail

Gabriela Braunerová 001
Bučovice
od 300 do 500 Kč/hod.

Detail

MACH DRŮBEŽ a.s. - Moravany u Brna
Moravany
od 25 000 do 30 000 Kč/měsíc

Detail

Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu