Den Moravského Toskánska zaujal kvalitním vínem i zajímavými přednáškami
- 31. března 2025,
- 18:00,
- Brno,
- Jan Kruba
Vinařství Spielberg v Archlebově hostilo čtvrtý ročník Dne Moravského Toskánska.
Ve vinařství Spielberg v Archl ebově se uskutečnil 4. ročník degustace Den Moravského Toskánska.
“ Je to akce, vlastně, která má sblížit tady tu vinařskou kulturu jak mezi vinaři, tak starosty tady těchto vinařských obcí,”vysvětlil Štěpán Šmídek, sklepmistr a sommelier vinařství Spielberg
Součástí byla i série přednášek renomovaných odborníků, určená pro širší vinařskou veřejnost z této oblasti.
“ Já myslím, že je to velice přínosná akce, protože naše vinařství hledá cesty jak uspět i v budoucnu, čelí velkému tlaku dovozových vín, která jsou často velmi levná, “ uvedl Zbyněk Vičar, ředitel Vinařského fondu.
Zbyněk Vičar, ředitel Vinařského fondu, vidí cestu především v udržení a podpoře unikátnosti našich vín. Vinařský fond se stará, mimo jiné, o marketing moravských a českých vín.
“ Takže já jsem se snažil přítomným ukázat co děláme, jaké jsou možnosti,” dodal Zbyněk Vičar, ředitel Vinařského fondu.
“ Ty přednášky byly zaměřené na klimatické změny, a ty nás samozřejmě trápí a výsledkem toho je celá řada změn. Dřív byla daná, vlastně i zákonem, čím vyšší cukernatost, tím kvalitnější hrozny. Ale to dneska padá, my naopak musíme ty hrozny sbírat dříve,” vysvětlil Radek Sotolář, akademický pracovník, Mendelova univerzita.
“ Vinaříme 20 let a opravdu je to poznat. Měsíčně sklizeň je dřív, veškeré práce které tu jsou, takže i to teploučko pomáhá, temu pěstování, a té révě určitě, “ řekla Vladimíra Svobodová, vinařka Sobúlky.
“Já jsem mluvil o vztahu pěstování révy vinné a o geologii této oblasti, o vztahu geologického substrátu versus réva vinná,” řekl Jan Viewegh, lecturer MUNI.
“ Předci měli geniální podmínky, že průmyslový hnojiva nebyly, organický hnojivo bylo, ale málo, tak se muselo dávat pod řepu, pod brambory, pod zeleninu, no a na vinohrad nezbývalo. Tam šlo jednou za čtyři možná za šest roků a ještě humifikovaný. A to je to co já mluvím. Bez aditiv ve vinohradě a bez aditiv ve sklepě,” vysvětlil Miloš Michlovský, šlechtitel, Vinselekt Michlovský a.s.
“ Z mýho úhlu pohledu to bylo velice přínosný. Za mně hlavně ta část o těch Vinohradech. Primárně od pana docenta Michlovskýho. On je hrozně srdcař,” prozradil Štěpán Šmídek, sklepmistr a sommelier vinařství Spielberg.
Součástí akce byla degustace vína Moravského Toskánska. Ale letos poprvé samostatně i nově založené podoblasti Pod Ždánickým lesem.
“ Je to takovej pilotní projekt, jedeme v tom jako rok, zkoušíme co to bude. Není nás moc, je nás teďka osm a ještě to všecko ladíme. Je to prostě taková novinka,” prozradil Pavel Lattenberg, vinařství Šterberg Dambořice.
Držme našim vinařům palce ať v silné konkurenci a v měnících se teplotních podmínkách uspějí.