Pálavu nádhernou ukázalo StřeDění v Rajhradě

Památník písemnictví na Moravě nabízí kromě všeho, co se týká knih a historie písemnictví, také setkávání umělců všech žánrů. V rámci akce StřeDění jsme se s naší kamerou zúčastnili komentované prohlídky výstavy s názvem Pálava nádherná.

Stáhnout video
Reklama

Pálava je dominantou Jižní Moravy. Z kterékoliv strany, když jedete na Rajhrad, na Ořechov, na Znojmo, na Mikulov, všude do prostoru hledí Pálava. Někdo v ní vidí postavu ležící ženy, někdo mamuta. Pro malířku Danuši Vítkovou Klímovo je právě Pálava obrovskou inspirací.

“Pálava mě opravdu okouzlila, je nádherná. A tím, že jsem od malička jezdila s tátou archeologem do Dolních Věstonic, tak hezčí místo neznám,” uvedla Danuše Vítková-Klímová, autorka.

“Pálava je velice krásná krajina a myslím si, že to stojí za to, vidět to nejen ve fotografiích, které tady má pan Vojáček, ale i výtvarně ztvárněnou. Když jsem potkala paní Vítkovou a viděla jsem její obrázky, tak jsem si říkala, že ona je ta pravá osoba,” dodala Alena Trojanová, kurátorka výstavy.

Výstava akvarelů, které krajina na Jihu Moravy inspirovala pro návštěvníka objevuje Pálavu mnoha podob, tváří, atmosfér i nálad.

“Pálava taky obrovské kouzlo, že se mění. Podle osvětlení, podle sluníčka. Kolikrát je i u toho posledního jezera stín, který vrhá na vodě. Takže je prostě zajímavá,” popsala Danuše Vítková-Klímová, autorka.

Akvarel je specifická výtvarná technika, která podle autorky dokáže naprosto skvěle zachytit a vyjádřit krásu přírody kolem Pálavských vrchů.

“Akvarel má tu sílu, že může zachytit ten obraz krajiny, přírody, ale samozřejmě nemusí to být realistické.Pro takovou tu lehkost a transparentnost, průsvitnost mám radši ten akvarel,” vysvětlila Danuše Vítková-Klímová, autorka.

Výstava o Pálavě právě v Památníku písemnictví má svoje opodstatnění. Tato krajina byla totiž inspirací i pro mnoho básníků a spisovatelů. Samotná expozice je například doplněna třeba i verši Jana Skácela.

“My tady tu literaturu máme, ne jenom tu poezii, Jana Skácela, Oldřicha Mikuláška, ale je to i po stránce odborné, jsou tu i o archeologii knihy, něco o přírodě, protože Pálava je chráněná krajinná oblast, takže člověk zde spočine nejen okem, ale také slovem i písmem,” doplnila Alena Trojanová, kurátorka výstavy.

Akvarely, pastely a malby krajiny moravského Podpálaví v různých úhlech a časových úsecích jsou na výstavě doplněny velkoformátovými fotografiemi Vlastimila Vojáčka. To vše můžete v Památníku písemnictví na Moravě v Rajhradě navštívit do ledna příštího roku.




V-TRADE, s.r.o. - Kyjov
Kyjov
od 125 Kč/hod.

Detail

Bartoň a Partner s.r.o. - Brno, Jihomoravský kraj
Brno
od 7 000 Kč/měsíc

Detail

JD Security s.r.o. - Hodonínsko
Hodonín
od 113 Kč/hod.

Detail

Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu