Kyberbezpečnost se týká firem i jednotlivců

  • 6. března 2020,
  • 17:58,
  • Brno,
  • Marie Kadlecová

"Pojem kybernetická bezpečnost je stále více skloňovaný jak v médiích, tak ve společnosti. Zatímco o bezpečnost jednotlivců se starají firewally a antiviry, na bezpečnost firem dohlíží takzvaná Bezpečnostní dohledová centra. Do jednoho z nich jsme se vydali s naší kamerou."

Reklama

Kybernetické hrozby a útoky hackerů jsou stále sofistikovanější a zabránit jim vyžaduje odborný dohled. Útoku hackera například na firmu se ale dá předejít. Odborníci jsou totiž schopní vystopovat podezřelé aktivity i několik měsíců před tím, než k plánovanému útoku vůbec dojde.

„V rámci organizací je dobré využít služeb nějakého dohledového centra, většinou je to zkratka SOC. Toto dohledové centrum Vás monitoruje, Vaše data v rámci jak provozního, tak bezpečnostního dohledu a jsou schopni Vám dopředu říct, když už ten útočník zkouší ten útok. Protože on nezačne ze dne na den, ale nějakou dobu se na to připravuje, a v těch datech je to poznat.“ Pavla Kvapilová-Němcová, manažerka kybernetické bezpečnosti

Pokud je útok rozeznán dostatečně dopředu, je možné se mu bránit. Pokud už se ale útočníkovi podaří dostat do souborů firmy a zašifrovat je, může společnost přijít o veškeré soubory, know-how i citlivé informace, které nemusí dostat zpět.

„V tom kybernetickém prostředí se tyhle výjevy stanou během několika vteřin a ta technologie je v podstatě zničená nebo ty data už unikají někam pryč. Takže opravdu bez té koordinované obrany a bez té profesionální práce těch týmů, které tady máme na operačním centru v různých profesích, ať už operátoři, kteří mají být bdělí a nesmí jim uniknout žádná animosita. Tak vlastně analytici, kteří neustále harmonizují ty senzorické systémy tak, aby vlastně dokázali identifikovat, co se přesně děje, v jaké významnosti. A umět v podstatě mít sestavený tým, který dokáže klientovi pomoct v tom, že když už se tedy něco děje, tak že je účinná obrana.“ Karel Šimeček, ředitel dohledového centra

V bezpečí není ani běžný uživatel. Sice nemusí být cílem útoku, ale i domácí počítač může hacker zneužít k trestné činnosti. K obraně přitom stačí antivirus a firewall.

„Pokud hacker Váš počítač využije třeba k trestné činnosti, jako je třeba DDoS útok z Vašeho počítače na nějakou státní instituci, tak je problém v tom, že když přijdou na ten Váš počítač, což oni přijdou, protože ten hacker se kryje za ten Váš počítač, tak nejen že si policie odnese ten Váš počítač, ale pravděpodobně půjdete s nimi i vy a budete se zodpovídat za trestnou činnost, protože to, že nemáte zabezpečené vlastní zařízení, je Vaše chyba a vy jste umožnili tomu hackerovi ,aby využil Váš počítač.“ Pavla Kvapilová-Němcová, manažerka kybernetické bezpečnosti

Ať už se obětí útoku stane počítač domácí nebo firemní a data jsou již zašifrována, základní radou odborníků na kyberbezpečnost zní nevypínat ani nerestartovat počítač. Běžící PC může totiž stále obsahovat klíče, podle kterých byla data zakódována, a je tedy naděje dostat je zpět. Jakmile se počítač vypne, data v mezipaměti se smažou a s nimi zmizí i naděje na dešifrování. Marie Kadlecová, TV Brno 1.




MACH DRŮBEŽ a.s. - Moravany u Brna
Moravany
od 25 000 do 30 000 Kč/měsíc

Detail

ČOS - Speciální servis s.r.o.- Nádraží Hustopeče
Hustopeče
od 19 500 do 22 000 Kč/měsíc

Detail

Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu