Výherci soutěží si vychutnali večeři na Titanicu
- 18. března 2019,
- 18:41,
- Brno,
- Jana Holubová
Chřest, mušle svatého jakuba, nebo waldorvský pudink mohli ochutnat výherci soutěží o slavnostní večeři na brněnské výstavě Titanic. Přímo v prostorách fancouzské kavárny nepotopitelné lodi mohli zažít, jak cestující stolovali.
Pro šťastlivce, kteří se mohli zúčastnit večeře na Titaniku, byla připravena komentovaná prohlídka, kterou zakončilo luxusní menu připravené podle receptů, ze kterých opravdu na lodi snů vařili. Profesionálně synchronizovaní číšníci na stůl pokládali jednotlivé chody a podle potřeby dolévali víno. Pro kuchaře, který večeři připravoval, to nebylo jednoduché zadání. Některé postupy a ingredience, které nebyly z kuchařky jasné, musel objevit sám. Chřest na kyselo se například může zdát jednoduchým receptem, ale v kuchyni museli vyzkoušet několik druhů octa, aby odhalili, který z nich je v receptu nejchutnější. To, co v tehdejší době dostávali hosté na talíř se totiž poněkud lišilo od jídel, na která jsme zvyklí dnes.
"Ta britská kuchyně počátku 20.století se opravdu lišila od té naší naší kuchyně, takže se nemusíte bát, že dostanete na talíř kuřecí prsíčka, která znáte z našich nynějších restaurací" dodává kurátorka výstavy Květa Havelková
Nejen
první třída si na lodi vychutnávala luxusní jídla. I cestující
s třetí třídy měli možnost ochutnat pokrmy a potraviny, které
ještě nikdy neviděli. Celou večeři doprovázela hudba
dokreslující atmosféru lodi. Snaha vytvořit autentický zážitek
naštěstí nebyla dokonalá. Nikdo z hostů se neutopil a všichni
se po večeři odebrali spokojeně domů. Kurátorka výstavy nám
prozradila, že to možná není poslední akce, kterou v rámci
výstavy pořádají. Blíží se totiž výročí tragédie, které
připadá na 15. dubna.