Moravské zemské muzeum představuje insignie a archiválie univerzit

  • 21. listopadu 2019,
  • 15:00

Téměř po dvaceti letech se brněnské vysoké školy a univerzity opět spojily aby veřejnosti na jednom místě představily své insignie a archiválie.

Reklama

Pouze jeden týden se bude moci veřejnost v Dietrichsteinském paláci přijít podívat na výstavu, která vznikla ku příležitosti oslav hned dvou výročí.

"My jsme chtěli připomenout 17. listopad i ohledem na jeho hlubší kořeny, než je připomínáno v poslední době. Měli jsme pocit, že v posledních letech a i v letošním roce ten důraz 17. listopadu na listopadové události roku 1989. My jsme ale vlastně chtěli připomenout kořeny toho svátku, to znamená události v noci na 17. listopadu 1939 uzavření českých vysokých škol a především vznik mezinárodního dne studentstva," popsal Jiří Mitáček, generální ředitel, MZM.

Návštěvníci uvidí taláry, žezla a řetězy rektorů a děkanů, za kterými se skrývá vžy příběh každé z univerzit. Stejně tak jejich design a pojetí podává zprávu o jedinečnosti každé z nich, ať už se liší barvami, symboly či osobnostmi, jejichž portréty jsou vyobrazeny například na medailích.

"Například rektor univerzity obrany, ten má místo toho žezla meč. Takže to je taky taková řekla bych zvláštnost. Janáčkova akademie múzických umění ta má zase rytinu Leoše Janáčka samozřejmě ve svém znaku. No a kromě těchto žezel a těch řetězů, tak jsou tu k vidění také taláry, které se běžně používají a na nich právě tyto řetězy bývají pověšeny," vysvětlila Barbora Javorová, vedoucí oddělení komunikace, MZM.

Aby se podařilo vystavit insignie a archiválie na jednom místě, muselo se spojit nejen 6 brněnských univerzit, které na týden odložily slavnostní akce, při kterých je využívají. Na přípravě se podílelo například Moravské zemské muzeum a další organizace.

"Naším hlavním partnerem při tvorbě této výstavy byla společnost  SNIP & CO a ta výstava vznikala samozřejmě s velkou podporou statutárního města Brna a Jihomoravského kraje, kterým za to samozřejmě velmi děkujeme," uvedl Jiří Mitáček, generální ředitel, MZM.

Ti, co na výstavu nestihnou zavítat si pravděpodobně budou moci insignie a archiválie prohlédnout i v budoucnu. Poklady brněnských Univerzit plánují totiž organizátoři připomínat veřejnosti opakovaně.

"Nám by skutečně stačilo, kdyby to bylo jednou za pět let,protože přece jen jsou to skvosty a tyto skvosty, stejně jako korunovační klenoty, královské, které má náš stát a naše republika tak také nejsou vystavovány úplně často," upřesnil Jiří Morávek, generální ředitel, SNIP & CO.

Univerzitní klenoty bude možné na této výstavě spatřit do čtyřiadvacátého listopadu během speciální otevírací doby.

"O víkendech od deseti do osmnácti hodin a v týdnu od čtrnácti do osmnácti hodin. Dopolední dobu máme vyčleněnou pro školy, které se hlásí a budou tady mít komentované prohlídky," doplnila Barbora Javorová, vedoucí oddělení komunikace, MZM.

Odpoledne je pak určeno široké veřejnosti a vstup na výstavu je zdarma.



Město Šlapanice - 001
Šlapanice
od 25 280 do 37 170 Kč/měsíc

Detail

AGEN-CE, s.r.o. - Nové Hvězdlice
Hvězdlice
od 18 000 Kč/měsíc

Detail

Ivona Pánková - pracoviště Valtice
Valtice
od 26 000 do 28 000 Kč/měsíc

Detail

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu