U Badinů se konala tradiční Moravská zabíjačka

  • 29. ledna 2020,
  • 14:40

Pravá moravská zabíjačka je pojmem, který u většiny z nás přivodí zvýšenou tvorbu slin v ústech a vybaví se nám různé chuti, vůně a samozřejmě specifická zimní atmosféra. Jedné nefalšované Moravské zabíjačky jsme se zúčastnili i s naším štábem v brněnských Židenicích.

Reklama

Doby, kdy se v zimním období hlavně na vesnicích pravidelně konaly domácí zabíjačky, už jsou minulostí. Aby připomněli atmosféru těchto, řečeno moderním slovníkem, kulinářsko-společenských akcí, uspořádali už druhý ročník Moravské zabijačky na živo majitelé židenické restaurace U Badinů.

“První ročník se hodně zadařil, spokojeni byli jak stálí hosté, tak i ti noví. Pocítili jsme to i na odezvě na sociálních sítích, facebook a podobně, takže za nás super akce. Restaurace u Badínů navázala na dlouholetou tradici ze strany pohostinství nebo restauratérství pana Badina. Tahle zabijačky, tyto akce sem prostě patří. Takže za nás zabijačka ja to pravé, co by tu mělo být.” Marcel Ulman, Vladimír Valouch, restaurace U Badínů

Od brzkého rána se před restaurací porcovalo, míchalo, ochucovalo, vařilo… prostě tak, jak to na správné zabijačce má být. A hned od rána se před prodejními stoly tvořila dlouhé fronta nakupujících. A z poražených prasat se zužitkuje úplně všechno.

“Všechno se zpracuje. Vzniknou z toho jitrničky, jelita, ovárek, tlačenka, huspeninu můžeme dělat. Polívku si uděláme nakonec, v podstatě celé to prase se zpracuje na té zabijačce.”  Jakub Habásko řezník, maso uzeniny Habásko

“Velká většina jde přes prodej přímo domů. My se snažíme těm lidem tady nabídnout lepší komfort a udělat to i s nějakou atmosférou.” Marcel Ulman, Vladimír Valouch, restaurace U Badínů

Příležitost navštívit tuto bohulibou akci nevynechal ani pravověrný žideničák, hejtman Bohumil Šimek.

“Jsem velmi rád, že i v Brně, které není Mekkou zabíjaček, se pořádají takové úžasné akce,jako tady dneska máme.”  Bohumil Šimek, hejtman, Jihomoravský kraj

Návštěvníky v restauraci přivítal stylový welcome drink - slivovice - a při konzumaci vybraných zabijačkových pokrmů - jitrnic, jelítek, škvarků, ovarové nebo černé polévky, zabíjačkového guláše, prejtu, řízků, výpečků a mnoho dalšího, hrála živá hudba.

“Je dobré, že se takové věci nějakým způsobem vrací a že právě ta mladší generace se má možnost seznámit s tím, co kdysi bylo úplně běžné.”  Aleš Mrázek starosta, MČ Brno - Židenice

“Když to organizuje známá restaurace se známým řeznictvím, s panem Habáskem, který má také velmi dobrý zvuk, tak je to jen dobře pro naše občany.” Roman Vašina místostarosta, MČ Brno - Židenice

A mezi oslovenými jsme také udělali takovou malou anketu, co ze zabijačky jim nejvíc chutná, co by si rozhodně nenechali ujít.

Anketa

Pokud jste nestihli letošní, v pořadí 2.Moravskou zabijačku na živo, nezoufejte. Tuto vydařenou akci už plánují organizátoři i na příští rok. Pavel Štěpánek, televize Brno 1



Dirga company spol. s r.o. - pracoviště
Mikulov
od 15 000 Kč/měsíc

Detail

MORAVOSEED CZ a.s.
Mikulov
od 20 000 do 24 000 Kč/měsíc

Detail

Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu