Pod svícnem Barchanu

  • 1. října 2021,
  • 21:03

Jatka a velkovýkrmny v královském městě Jemnici? Ačkoliv je projekt teprve v počáteční fázi místní lidé je na území města nechtějí.

Reklama

V kraji Vysočina, jihozápadně od Třebíče se nachází město Jemnice.

Při vyslovení města Jemnice si lidé vybaví hlavně výrobu čaje nebo jednu z nejstarších historických slavností ve střední Evropě, slavnost Barchan. V roce 2013 schválilo Ministerstvo kultury zápis jádra jemnické historické slavnosti Barchan na Seznam nemateriálních statků tradiční a lidové kultury ČR. V roce 2019 zde byl dostavěni koupací biotop. V roce 2021 byl časopisem Forbes oceněn jako jedno z nejkrásnějších přírodních koupališť v republice. Je zde také cyklostezka, která vede od moravskobudějovickému koupaliště po silnici, lesem, přes pole do Budkova až do Jemnice. Krása celého Jemnicka a okolí spočívá hlavně v čistém životním prostředí, v nádherné krajině, lesích plných hub, v nespočtu rybníků, spoustou rekreačních objektů s nezapomenutelným klidem naplněného vůní přírody.

To by se podle všeho mělo změnit. Nejedná se však o nějaké rozhodnutí osob které nemají o Jemnici ani potuchy a žijí 300 km daleko. Jedná se o místní zastupitele kteří jednohlasně odsouhlasily v březnu letošního roku zařazení velkovýkrmen do připravovaných změn územního plánu.

V Jemnici tak může vyrůst obrovský masokombinát typu Kostelce u Jihlavy a dvě velkovýkrmny o velikosti až několika desítek hal. Některé haly by měli stát méně jak 700 metrů od míst které právě vidíte na obrazovce.

Když jsme dostali telefonáty od lidí z Jemnice a okolí, mysleli jsme, že se jedná o nějaký žert, který připomíná devadesátky. Začínám si s trochou nadsázky myslet, že by někteří lidé byly podle všeho schopni schválit výstavbu jaderné ponorky třeba na rybníku ,,hluboký,, byť oceán zde není. Věřím, že případ Jemnice to není.

Na základě podnětů a informací, které již nyní máme k dispozici jsme se rozhodli, že začneme pracovat na pořadu, který zmapuje nynější situaci okolo tohoto záměru. Dnešní zbytky přírody, po zásahu kůrovce potřebují spíše ochranu a péči. Místa, která více jak 50 roků slouží k rekreaci pro svůj klid a krásu, potřebují ochranu a rozhodně ne devastaci. To vše musíme nyní udělat nejen pro sebe, ale pro budoucí generaci. Pokud i vy máte dotaz a chcete se ptát napište nám vaši otázku na adresu redakce@tv brno1cz.

V září se občané Jemnice v hojném počtu setkali v přeplněném sále místního kulturního domu za bouřlivé atmosféry se zastupiteli města a také zástupci firmy Zeobs na představením tohoto projektu chcete-li podnikatelského záměru. Výsledkem tohoto dvouhodinového maratonu je snad i naděje na uspořádání referenda. Ale nepředbíhejme a čekejme na další zasedání zastupitelstva. My vám vše samozřejmě zprostředkujeme a nabídneme tentokrát prostřednictvím televizní obrazovky.

Že by jeden názor za všechny? To rozhodně, ne. V pořadu, který pro vás nyní připravujeme na televizní obrazovky dáme prostor všem zúčastněným stranám k vyjádření. Jak zástupcům města Jemnice, jednateli společnosti Zeobs, občanům Jemnicka a organizacím a institucím které mají co hovořit nejen do ochrany přírody. Budeme se i za vás ptát zda Jemnické slavnosti Barchan a celé okolí Jemnice bude provázet zápach hnoje na hromadách, nebo zápach při rozlévání výkalu po polích. Zda Budeme muset chodit s dětmi na koupaliště v roušce? Nemyslíme tím další vlnu Covidu, ale na věky možný nesnesitelný zápach. A co podzemní voda? Budeme se na základě podnětů také ptát zda neexistuje či existuje možná provázanost osob pracujících na radnici a zároveň pracujících či spolupracujících s firmami okolo předkladatele podnikatelského záměru.

Jsme televize a na televizní obrazovce budeme mít relevantní a vyvážené odpovědi na spoustu otázek. Jednostranný názor nás nezajímá a proto dáme prostor všem stranám. Zda se všichni vyjádří na kameru, to uvidíme. Náš seriál bude mít za cíl jediné. Zachovat Jemnici a Jemnicko v podobě, kterou si zaslouží příroda, zvěř a všichni obyvatelé i příští generace.

To co jste právě viděli a slyšely není chiméra ani poplašná zpráva, toto je zcela vážně rozhodnutí, které v rukou mají představitelé a volení zastupitelé města Jemnice.



ČOS - Speciální servis s.r.o.- Nádraží Břeclav
Břeclav
od 19 500 Kč/měsíc

Detail

ČOS - Speciální servis s.r.o. - místo výkonu práce nádraží Letovice
Letovice
od 19 500 do 22 000 Kč/měsíc

Detail

ČOS - Speciální servis s.r.o. - Tišnov
Tišnov
od 19 500 do 22 000 Kč/měsíc

Detail

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu