V Třeboni se můžete stát rybářem i vodohospodářem

  • 6. prosince 2021,
  • 10:37

Jak se starat o vodu v naší přírodě nebo jak chovat a lovit ryby. Nejen to, ale ještě mnohem více se učí studenti na Střední škole rybářské a vodohospodářské Jakuba Krčína v Třeboni. Škola nabízí nejen základní obory, ale také dvouleté nástavbové studium pro rybáře, volnočasové aktivity, praxi v zahraničí a areál školy, ve kterém studentům nic nechybí.

Reklama

V ulici Táboritská v Třeboni stojí areál Střední školy, která je dobrou volbou pro všechny mladé zájemce o studium, kteří už od malička milují vodu. O jaké škole je řeč?

“Dobrý den. Vítám vás na Střední škole rybářské a vodohospodářské Jakuba Krčína v Třeboni. Třeboň je ideálním místem pro školu takového typu, protože zde působili významní rybníkáři ať už to byl Mikuláš Ruthard, Jakub Krčín z Jelčan a Sedlčan nebo Štěpánek Netolický. Naše škola má pouze dva obory a to je obor Rybář a Vodohospodář. A teď mi dovolte, abych vás krátce provedl po naší škole, ” uvedl ředitel školy Aleš Vondrka.

Čtyřletý maturitní obor Vodohospodář nabízí škola od roku 2008 a nikde jinde v České republice jej nenajdete. Jeho studenti si možná víc než kdo jiný uvědomují, že bez vody se nedá žít a učí se, jak se o ni starat.

“Se tu učíme, jak zadržet tu vodu, jak udělat různý ty rozbory, jak ochraňovat přírodu a vlastně všechno okolo ní,” řekla studentka oboru Vodohospodář, Nikola Kloudová.

Pro budoucí rybáře škola nabízí kromě tříletého učebního oboru také dvouleté nástavbové studium. Díky tomu mohou nejlepší žáci pokračovat ve studiu a získat lepší možnost uplatnění v praxi. K tomu může studentům dopomoct také možnost zahraniční praxe v partnerských školách, například ve Francii či Norsku. Velký důraz klade škola na reálnou praxi studentů na různých smluvních pracovištích.

Máme ty praxe tak jako pestrobarevný, že od kácení stromů, přes výlovy, po síťování, přes nějakou praxi skoro jak přežít v rekordních zimách,” řekl student nástavbového studia oboru Rybář, Ondřej Kyselka.

“Díky tomu, že máme školní podnik Rybářství v Třeboni a další rybářství v české republice, tak vlastně 95 procent praxe je v reálných podmínkách přímo v těch provozech, jenom pár témat plníme na našich učebnách tady ve škole,“ doplnil vedoucí učitel odborného výcviku Václav Nohava.

“Ta praxe na tý škole, tam vás nenaučej jenom o rybách, to je příprava do života. Za ty tři roky, co jsem se naučil na těch praxích, si myslím, že mě nenaučí deset let práce,” doplnil student Ondřej Kyselka.

Škola čítá do 250 žáků. Ti, kteří pocházejí z daleka, mohou využít ubytování v domově mládeže, který je součástí areálu školy. K dispozici je také společenská místnost a posilovna. O doplnění potřebné energie k učení se pak stará personál nedaleké jídelny. Studenti mají navíc možnost zapojit se do mnoha volnočasových aktivit jako je třeba kroužek potápění či akvaristiky.

“Je to tu teďka supr, ta škola je nová, je to příjemný tady bejt. Tady ta místnost he je parádní, v ní jsme docela i často,” řekl Daniel Černý, student oboru Vodohospodář.

“Škola, jak je teď nová, tak je teďka velice moderně zařízená, máme vlastně i k praktické výuce zařízenu jednu učebnu, kde je spoustu těch modelů na ty hydrologický jevy a tak. Máme tam i simulaci, kdy si vlastně vytvoříme vlastní hráz a máme tam i vlastně ty vodní skoky, jak to vlastně vypadá,” doplnila Nikola Kloudová, studentka oboru Vodohospodář.

Zeptali jsme se jednoho ze studentů školy, co by vzkázal těm, kteří uvažují o studiu na Střední škole rybářské a vodohospodářské Jakuba Krčína v Třeboni.

“Ať neváhaj, ať sem přijdou a zjistěj to až tady, jestli jo nebo ne,“ uzavřel Ondřej Kyselka, student nástavbového studia oboru Rybář.

Pokud se rozhodnou, že “jo”, čeká je studium plné dobrodružství, nových informací, důležitých setkání a objevování, které jim zajistí skupina zkušených pedagogů i odborníků z praxe.



ČOS - Speciální servis s.r.o. - Tišnov
Tišnov
od 19 500 do 22 000 Kč/měsíc

Detail

Město Šlapanice - Šlapanice
Šlapanice
od 20 130 do 29 520 Kč/měsíc

Detail

ČOS - Speciální servis s.r.o.- Nádraží Břeclav
Břeclav
od 19 500 Kč/měsíc

Detail

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu