Pekařství Balabán ve Veverské Bítýšce je vyhlášené v širokém okolí a znají ho i v Brně

  • 25. září 2024,
  • 22:33

Mnoho lidí si stěžuje na neosobní nekvalitu potravinových řetězců. Ale jak to dnes vypadá s malými provozovnami?

Reklama

Ve Veverské Bítýšce, hned vedle kostela na náměstí, sídlí Pekařství Balabán. Najít ho je jednoduché už podle vůně, která se z něj line již od časných ranních hodin.

“Pekařství Balabán je firma, která navazuje na dlouholetou pekařskou tradici v naší rodině. Od roku 1808. Já jsem šestá generace a už mi vyrostla i sedmá generace,” uvedl Jiří Balabán, majitel a vedoucí provozu.

Původní pekárna stávala též na náměstí. Ale v jiném domě.

“ Babičku si pamatuju, ale pekárnu už samotnou ne. Protože byla samozřejmě znárodněna a někdy v padesátých letech byla veškerá výroba převedena do Tišnova, “ vzpomíná Jiří Balabán, majitel a vedoucí provozu.

Podle slov Jiřího Balabána se pekařině může naučit každý. Musí ale počítat s tím, že pracuje s živou hmotou.

I mého tátu, když mu bylo 70, tak ho dokázalo překvapit, že se to chovalo jinak než byl zvyklý. Ale ten základ, ten by jsme vás docela rychle naučili.

Krásný je to, že pekárna vám naplňuje všechny smysly pozitivně. Vůni, chuť, pohled, i když šáhnete na to těsto, i ten hmat, tak cítíte, když vám to kyne pod rukama jak je to příjemný,” vysvětlil Jiří Balabán, majitel a vedoucí provozu.

K výrobě chleba používají pouze vlastní žitný kvas.

“ O chlebu se říká, že je to královská disciplína. Takže v první řadě bych vás pozval na náš kmínový chleba, ať už selský nebo klasický kmínový. Ale protože víme, že člověk má mlsnej jazýček, tak máme tady širokou škálu výrobků z jemného pečiva. Jsou vyhlášené hlavně naše svatební koláče. Odbyt výrobků v současné době je zákazníky velice ceněn. Rádi si pochutnají na ručním výrobku, rádi hledají nové chutě. Ale zase se velice rádi vrací tam, kde jim to chutná. “ zakončil Jiří Balabán, majitel a vedoucí provozu.

Výrobky Pekařství Balabán seženete přímo v v Bítýšce na adrese Dlouhá 4. Ale též ve firemních prodejnách v Tišnově, Kuřimi a v Brně. Můžete se s nimi setkat v Brně a okolí i v prodejnách Penny market, Pramen Brněnka i v Makru. Více se dozvíte na wwwpekarstvibalaban.cz



ICM Bohemia Group s.r.o. - Pasohlávky
Pasohlávky
od 23 000 do 36 000 Kč/měsíc

Detail

MACH DRŮBEŽ a.s. - Moravany u Brna
Moravany
od 40 000 Kč/měsíc

Detail

Gabriela Braunerová 001
Bučovice
od 300 do 500 Kč/hod.

Detail

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu