Biskupský dvůr patří mezi nejstarší místa v Brně

  • 22. března 2021,
  • 10:32,
  • Brno,
  • Jana Holubová

Jedním z nejstarších míst v Brně je Biskupský dvůr. Komplex budov různých stylů se nachází pod Petrovem. Najdete v něm například Mendelianum, výstavu zvířat a houbařskou poradnu.

Reklama

Biskupský dvůr se nachází v blízkosti Zelného trhu, na východní straně pod katedrálou svatého Petra a Pavla. Tento komplex rozdílně pojatých budov se dá považovat za jednu z nejstarších částí Brna.

„První zmínky o Biskupském dvoře už jsou v první polovině 14. století, tehdy tyto budovy patřily Biskupství brněnskému, od toho je taky tento název. Roku 1588 ho ale zakoupil olomoucký biskup Stanislav II. Pavlovský a začala renesanční přestavba, kterou dnes vlastně reprezentují tady ty arkády a podloubí,“ uvedla tisková mluví Moravského zemského muzea Barbora Javorová.

Nejstarší částí komplexu je budova s částečně odkrytým režným zdivem a s věží. V jejím druhém patře návštěvníci objeví pozdně gotickou kapli. Její stěny pokrývají z větší části dochované výmalby z prvního desetiletí 16. století s rostlinnými motivy.

Nejmladší část je tzv. d´Elvertovo křídlo, které bylo vystavěno až poté, kdy byly tyto budovy svěřeny Moravskému, tehdy Františkovu muzeu roku 1818. O to se velmi zasloužila Moravskoslezská hospodářská společnost a nechala toto tzv. d´Elvertovo křídlo dostavět,“ řekla tisková mluví Moravského zemského muzea Barbora Javorová.

V jeho portálu se nachází balkónová část se dvěma sochami, které byly dříve součástí Paláce Mitrovských na náměstí Svobody. Z tohoto náměstí byly také přeneseny sochy z Merkurovy kašny, které nyní zdobí Biskupský dvůr. Uvnitř budov se nachází místnosti, které během let sloužily různým účelům. Dnes například návštěvníky uvítají ptáčci, jeleni, daňci a mnoho dalších zvířat. Některé z nich si ve volné přírodě takto zblízka není možné prohlédnout.

„V současné době se zde nachází řekla bych, že všemi Brňany a všemi dětmi známá, stálá expozice Fauna Moravy. Dále je zde vědecké centrum, takzvané Mendeliánum, které zprostředkovává studentům a mládeži nejen historii Mendelova výzkumu, ale i základní vhled do genetiky. Nutno říci, že Johan Gregor Mendel v těchto budovách dokazatelně působil a dělal zde své objevy a psal zde své první rukopisy,“ doplnila Barbora Javorová, tisková mluvčí Moravského zemského muzea.

Dále v Biskupském dvoře sídlí Houbařská poradna, kde mohou vášniví houbaři i příležitostní sběrači získat odpovědi na své dotazy. V nejbližších letech čeká biskupský dvůr větší rekonstrukce, která zasáhne především d´Elvertovo křídlo.

„V těchto částech by měly být soustředěny všechny přírodovědné expozice. To znamená, že ty, které jsou přírodovědné a jsou v Dietrichsteinském paláci, by měly být převedeny sem,“ řekla tisková mluví Moravského zemského muzea Barbora Javorová.

Mělo by se jednat o poměrně náročnou a velmi moderní představu této části Moravského zemského muzea. Díky tomu však vznikne nový prostor pro zajímavé výstavy a kulturní program.




JD Security s.r.o. - Hodonínsko
Hodonín
od 113 Kč/hod.

Detail

Kámen PLUS s.r.o. kamenolom
Luleč
od 25 000 do 35 000 Kč/měsíc

Detail

MACH DRŮBEŽ a.s. - Moravany u Brna
Moravany
od 25 000 do 30 000 Kč/měsíc

Detail

Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu