DPMB testuje novou aplikaci

  • 9. dubna 2021,
  • 10:31,
  • Brno,
  • Jana Holubová

Nová aplikace Pozor tramvaj! bude uživatelům zasílat upozornění na blížící se vůz dopravního podniku. Po testování aplikace v pražských ulicích bude testovací provoz probíhat i v Brně. A to na všech dvaceti vozech linky 4.

Reklama

Nová aplikace Pozor trajmvaj!, kterou spustil Dopravní podnik města Brna, může zachraňovat životy. Uživatele, kteří si ji stáhnou totiž bude včas upozorňovat na blížící se vůz.

Všichni víme, že městská hromadná doprava by měla být především bezpečná. Pak určitě ekologická, čistá, chytrá a další. Je složité zajistit bezpečnost. Můžete udělat sto procent, ale objeví se někdo na té druhé straně, kdo není bezpečný a je naopak nebezpečný“ řekl Miloš Havránek, generální ředitel DPMB.

Právě nepozorní chodci bývají často příčinou nehody. V dnešní době často poslouchají hudbu nebo během přecházení ulice pročítají zprávy. Pokud však bude mít takový chodec nainstalovanou aplikaci Pozor tramvaj!, na jeho obrazovce se zobrazí důrazné upozornění doprovázené zvukovým signálem.

„Zahajujeme pilotní projekt v Brně, kde jsme osadili takovým unikátním vysílacím zařízením 22 tramvajových vozidel na lince 4. Tyto vysílače nám vysílají signálem od aplikace výzvu, která upozorní uživatele na blížící se tramvajové vozidlo,“ vysvětlil Radek Bittner, zástupce společnosti Safe Public Transport.

„Cílem bylo samozřejmě obsáhnout všechny vozy na té příslušné lince. Linka číslo 4, jasná věc, Masarykova, náměstí Svobody, Dukelská a další exponované ulice. Zkušební provoz je na tři měsíce, my v průběhu těch tří měsíců budeme ty výsledky právě vyhodnocovat společně s firmou, se kterou spolupracujeme, a uvidíme, co dál,“ řekl generální ředitel DPMB Miloš Havránek.

Upozornění se spustí automaticky, jakmile se vůz ocitne 100 – 120 metrů od uživatele. Stažení aplikace je zdarma a pro její fungování je mít zapnutý Bluetooth. Přijímání signálu se může lišit v závislosti na typu telefonu. Systém už funguje na více než devadesáti tramvajích v Praze, kde ho autoři aplikace testovali.

„Ten vývoj trval přes 5 roků, ostrá verze testování zhruba jeden rok, kdy jsme v minulém roce začínali v Praze, a ty náklady jsou milionové,“ řekl Radek Bittner, zástupce společnosti Safe Public Transport.

Fakt, že dosavadní testování aplikace probíhalo v Praze byl i argument dopravního podniku pro zodpovězení dotazu veřejnosti – proč se aplikace nejmenuje Pozor šalina!. Bez ohledu na název může být v budoucnosti aplikace pomocníkem v každodenním životě Brňanů. Nemělo by to však znamenat, že mohou chodci v ulicích Brna přestat dávat pozor na to, co se kolem nich děje.

Cílem aplikace je dát jim pouze upozornění, ale určitě nechceme, aby spoléhali jen na to. Každý se musí spolehnout sám na sebe a dávat pozor sám,“ uvedl Radek Bittner, zástupce společnosti Safe Public Transport.

Do budoucna by se mohla aplikace ještě dále vyvíjet, nejen směrem k chodcům, ale také k uživatelským výhodám pro řidiče automobilů. Aplikaci bude možné propojit s navigací a bude například zobrazovat křížení tramvajové trati a přejezdu vozidla.




ŠEDOVÁ pure service, z.ú. - Strážnicko
Strážnice
od 10 500 Kč/měsíc

Detail

JD Security s.r.o. - Hodonínsko
Hodonín
od 113 Kč/hod.

Detail

Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu