Brněnští vědci oslnili unikátními detektory gama záblesků

  • 4. dubna 2022,
  • 11:10,
  • Brno,
  • Jana Holubová

Brněnští vědci vyrábějí družice, které jsou sice malé, ale dokážou to stejné co větší a dražší kolegyně. Projekt docenta Wernera z Masarykovy univerzity je zaměřen na detekci gama záblesků ve vesmíru. Díky tomu bychom v budoucnu mohli blíže zkoumat takové jevy, jako je například srážka neutronových hvězd.

Reklama

I malé věci mohou učinit velké objevy. To dokázal mezinárodní tým kolem astrofyzika Norberta Wernera z Masarykovy univerzity sestrojením unikátních družic. Díky nim je možné detekovat ve vesmíru záblesky gama záření, což předtím dokázaly pouze velké a velmi drahé stroje v hodnotě kolem sta milionů eur. Poprvé takto malá družice, GRB Alpha, zachytila záblesky gama záření v minulém roce.

“Tyto záblesky doprovázejí vznik černých děr ve vesmíru. Takže kdekoliv ve vesmíru vznikne černá díra, například zhroucením gravitačním velmi, velmi hmotné hvězdy, a nebo srážkou dvou neutronových hvězd, což jsou ty nejhustší objekty ve vesmíru, tak při tom vznikne krátký záblesk gama záření. Krátký, ale intenzivní. Je tak intenzivní, že se dá zachytit i malými družicemi,” uvedl astrofyzik Norbert Werner z Masarykovy univerzity.

Do malé družice se však musí vejít mnoho věcí. Například rádio, aby mohla komunikovat se zemí. Dále palubní počítač, samotné detektory a zdroj energie. Baterie, která je nabíjena pomocí solárních panelů v plášti družice. Cena takového přístroje se pohybuje okolo sta tisíc eur.

“Konkrétně tato družice byla vypuštěna raketou Falcon 9 a byla jednou ze 105 družic, které byly vypuštěné na jedné raketě a obíhá ve výšce asi 550 kilometrů” doplnil astrofyzik Norbert Werner z Masarykovy univerzity.

Odtud posílá data na zemi. Detekce gama záblesků může pomoci vědcům zkoumat jevy, které doprovázejí. Během těchto jevů vznikají prvky těžší než železo, takže pokud by se vědcům podařilo takovou událost ve vesmíru zachytit a pozorovat, mohly bychom se dozvědět více o vzniku těchto prvků. K tomu je ale třeba daný jev lokalizovat.

“Ta vize do budoucna je mít celou konstelaci, flotilu takových družic, které rovnoměrně pokrývají oběžnou dráhu a tím pádem vidí celou oblohu, takže zabezpečí, že nám v budoucnosti neujde žádný gama záblesk. A být schopni, tím, že dané záblesky identifikuje a pozoruje víc družic, lokalizovat, kde se na obloze staly, a informovat ostatních astronomů na zemi, aby tam rychle namířili svůj dalekohled a zkoumali tento jev detailně,” řekl astrofyzik Norbert Werner z Masarykovy univerzity.

Tento projekt, do kterého je zapojen nejen docent Werner, ale také Výzkumný a zkušební letecký ústav, je jen střípkem toho, co se v moravské metropoli na poli vesmírného výzkumu děje.

“Je tu velmi mnoho firem, které se věnují kosmickým aktivitám. Co se týká astrofyziky a výzkumu, tak máme tu Masarykovu univerzitu, kde děláme velmi zajímavý výzkum v oblasti astrofyziky. A potom tu v rámci popularizace máme Hvězdárnu a planetárium Brno, která je jedním z nejlepších planetárií na světě,” vysvětlil astrofyzik Norbert Werner z Masarykovy univerzity.

V tomto vědeckém pokroku jsou podle docenta Wernera čeští vědci na stejné startovací čáře jako kolegové v zahraničí, ať už třeba v Americe či Japonsku. Společně přicházejí na možnosti, jak levněji, efektivně a lépe zkoumat jevy, které nám mohou pomoci lépe porozumět tajemnému vesmíru.




Profi plech Moravia s.r.o. Němčany
Němčany
od 25 000 do 33 000 Kč/měsíc

Detail

MACH DRŮBEŽ a.s. - Moravany u Brna
Moravany
od 25 000 do 30 000 Kč/měsíc

Detail

Kámen PLUS s.r.o. kamenolom
Luleč
od 25 000 do 35 000 Kč/měsíc

Detail

Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu