Kostel sv. Barbory v Adamově se pyšní Světelským oltářem

  • 7. května 2024,
  • 19:19,
  • Brno,
  • Jana Dostálová

Neuvěřitelně propracované detaily Světelského oltáře, který je k vidění v kostele sv. Barbory v Adamově, stále budí údiv. Dřevěný oltář měl původně téměř 20 metrů, ale dochovala se z něj pouze jeho střední část. Kostel sv. Barbory tak veřejnost nenavštěvuje pouze kvůli bohoslužbám, ale také kvůli netradiční podívané.

Reklama

Od roku 1857 stojí v Adamově kostel zasvěcený patronce horníků a hutníků, tedy sv. Barboře. Patří mezi kulturní památky České republiky a kromě výzdoby interiéru, která by mohla leckomu připadat srovnatelná s ostatními novogotickými kostely, láká turisty na neobyčejné umělecké dílo. Světelský oltář, který původně zdobil klášter v rakouském Zwettlu.

“Oltář je vyřezán z lipového dřeva a je velký zhruba 3x7 metrů. Ale je to pouze torzo původního oltáře. Protože během barokní doby byl oltář ve Zwettlu přemístěn do boční kaple, tam se jim celý nevešel a co se stalo se zbytkem, nevíme,” uvedla Jana Paculová, průvodkyně.

V době, kdy byl oltář ještě kompletní měřil kolem dvaceti metrů a byl patrně největším oltářem v Evropě. Na oltáři je zpodobněno nanebevzetí Panny Marie a kdybyste se pustili do počítání vyřezaných postav i se všemi hlavami, došli byste k číslu 59.

“Autor oltáře je neznámý, vyřezávalo ho v letech 1516–1525 šest řezbářů pod vedením Andrease Morgensterna z Českých Budějovic. Ale jejich konkrétní jména neznáme,” doplnila Jana Paculová, průvodkyně.

Pečlivou práci těchto řezbářů snad nelze neobdivovat. Oltář se pyšní propracovanými detaily. Můžete rozpoznat například jednotlivé prameny vlasů či vrásky na čelech postav. Světelský oltář však není tím jediným, co kostel návštěvníkům nabízí.

“Mohou tady vidět novogotický oltář sv. Barbory, potom křížovou cestu z terakoty z roku 1909, která byla vyrobena v Mnichově. A potom vlastně novogotické zařízení tohoto kostela, které nechal kníže Alois z Lichtensteina v podstatě přizpůsobit stylu oltáře světelského,” vysvětlila Jana Paculová, průvodkyně.

Běžný provoz kostela zahrnuje samozřejmě bohoslužby, které se konají 3x týdně. Mše pravidelně slouží farář Pavel Lazárek z Bílovic. Co se týče prohlídek s průvodcem, ty jsou bohužel od covidu možné pouze po předchozí telefonické domluvě.




JD Security s.r.o. - Hodonínsko
Hodonín
od 113 Kč/hod.

Detail

ŠEDOVÁ pure service, z.ú. - Strážnicko
Strážnice
od 10 500 Kč/měsíc

Detail

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu