Už víc jak 35 let zachraňuje LZS JMK životy

  • 22. července 2024,
  • 18:12,
  • Brno,
  • Jana Dostálová

Už více než 35 let vzlétá z letiště v Tuřanech vrtulník Letecké záchranné služby Jihomoravského kraje. Jeho posádka pomáhá zachraňovat životy tam, kde pozemní sanitka nestačí. To by ale nešlo bez potřebného výcviku, pohotovosti a často i spolupráce s Leteckými záchrannými službami ostatních krajů ze zahraničí.

Reklama

Nehody, úrazy, tragédie a život ohrožující situace se bohužel stávají a ne ke všem se může dostat pozemní posádka Záchranné služby. Proto existuje Letecká záchranná služba. Ta jihomoravská funguje od prvního července 1988 a vrtulník, který vzlétá ze základny v Tuřanech, už pomohl zachránit nesčetně životů.

“My máme jeden vrtulník, létá 24 hodin denně, což není úplně standardní v rámci ČR, mají to tak pouze některé Letecké záchranné služby. My máme necelých 900 vzletů ročně a vrtulník je vysílán k těm případům s nejvyšší naléhavostí. To znamená ke stupni jedna, po případě dvě,” uvedla Michaela Bothová, tisková mluvčí ZZS JMK.

Ke zmíněným případům však vrtulník většinou nelétá sám, společně s ním k nim bývá vyslána i pozemní posádka. A pacienta ošetří ten, kdo se k němu dostane nejdříve. Druhou kategorií situací, kdy dává Záchranná služba přednost vrtulníku, jsou ty, které se stanou v těžko přístupném terénu.

“Když je to někde v lese, někde hluboko, zvlášť nejdůležitější - přesně se neví kde, my to z vrchu můžeme vidět. Pozemní posádky, chudáci, tam někde bloudí po lesních cestičkách, neví, my to vidíme. Takže tam se apriori třeba posílá vrtulník, ale zase většinou bývá v záloze nějaká ta pozemní posádka,” vysvětlil Ondřej Havlíček, vedoucí lékař LZS JMK.

Do třetí kategorie spadají situace, kdy jde o typ poranění, při kterém je převoz vrtulníkem pro pacienta šetrnější. V náročnějším terénu se například vyhne otřesům při převozu sanitkou. Na letecké základně se střídá deset lékařů a devět záchranářů, kteří běžně tvoří i posádku pozemních sanitek. A kdo během záchranné akce ve vrtulníku sedí?

“Je to pilot, je to záchranář, který je zároveň ve funkci tzv. TCM, Technical Crew Member, což je vlastně i zároveň technický pracovník. To není jenom záchranář pro záchrannou službu, ale zároveň pracuje jako vzletový technik toho vrtulníku, to znamená spoustu dalších školení a potom lékař. Takže lítáme v podstatě ve třech,” řekl Ondřej Havlíček, vedoucí lékař LZS JMK.

Na základně je zdravotníkům je k dispozici několik místností pro operativu i odpočinek, dále je její součástí hangár a přistávací plocha. Vrtulník je vybaven stejně, jako lůžko intenzivní péče v nemocnici, ovšem posádka musí operovat na výrazně menším prostoru. Je třeba ještě zmínit, že za úspěšným zachraňováním životů stojí také součinnost leteckých záchranných služeb z různých krajů nebo i ze zahraničí. Ať už při tornádu na Břeclavsku a Hodonínsku či například při propadnutí tří dětí pod led v Žamberku.

“Určitě bych zmínila, že naše lékařka měla v péči jednoho z těch dětí, 40 minut ho sama resuscitovala ve vrtulníku po cestě transportu. A to dítě přežilo a dokonce mám informaci, že by to mělo být bez nějakých větších následků,” doplnila Michaela Bothová, tisková mluvčí ZZS JMK.

Za tento obdivuhodný výkon získala lékařka Kateřina Oborská Zlatý záchranářský kříž.




OPTIMIA facility s.r.o. - Moravský Písek
Moravský Písek
od 130 Kč/hod.

Detail

Bartoň a Partner s.r.o. - Brno, Jihomoravský kraj
Brno
od 7 000 Kč/měsíc

Detail

JARA stavební společnost, s.r.o. Vyškov
Vyškov
od 30 000 Kč/měsíc

Detail

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu