Brněnské pivo má zajímavou historii

  • 31. srpna 2024,
  • 18:30,
  • Brno,
  • Eva Meissnerová

Pivovarnictví a pivní kultura v Brně mají dlouhou tradici, sahající od počátků až po současnost. A na trhu je nová kniha, která o tom poutavě vypráví.

Reklama

Spousta zaniklých pivovarů ztratila svou původní podobu, a tak dnes už zřídka někdo ví, že kolem bývalých městských pivovarů třeba i denně prochází. Kniha, která připomíná jejich zaniklou existenci na území Brna, se jmenuje Pivní Brno a jejím autorem je Filip Vrána.

Málokdo asi ví, že na Pekařské jsou ruiny industriálního areálu. Prostě s výstavem kdysi pivovar asi 60 000 hektolitrů.

Potom se často jakoby ty objekty mění. To znamená v Jehnicích byl velký průmyslový pivovar, který fungoval ještě za druhé světové války. Dneska jsou z toho byty. Málokdo už na tom areálu pozná ten jeho bývalý účel,” uvedl historik a spisovatel Filip Vrána.

Na jižní Moravě se nachází kolem 70 minipivovarů a několik pivovarů průmyslových. Jeden takový je i v Brně a minipivovarů v samotném Brně napočítáme patnáct.

Z hlediska všech těch staletí, v nejlepší době, máme největší nabídku piv, z kterých si můžeme vybírat. Celkem je to možná pro řadu lidí až nepřehledné, protože máme létající pivovary, minipivovary, značkový piva různých hospod, je toho spousta a k tomu k té orientaci má pomoci ten průvodce,” řekl Filip Vrána.

První nepřímá zmínka o vaření piva, zmiňující sladovny, pochází z roku 1243 a byl to tehdy spíše nápoj chudiny.

Ve středověku víme o tom, že bylo nějakých sedm, osm pivovarů v rámci toho města a to byly prostě malé objekty, které stály ve dvorech a ten měšťan si u toho majitele pivovaru objednával várku. Dodal suroviny, nechal si to uvařit a pak si to jakoby prodával,” doplnil Filip Vrána.

Budova prvního brněnského městského pivovaru stojí v Dominikánské ulici. Předtím zde vařili pivo Dominikáni a v 18. století věhlasný sladovník František Ondřej Poupě.

To je vlastně původně pivovar v majetku města, který fungoval od toho 16.století až do roku 1862, kdy zanikl,” vysvětlil Filip Vrána.

Mění se nejen chuť piva, ale i nálada spotřebitelů. Zatímco starší generace neměla z čeho vybírat, dnes například takzvané ochutnávkové pivnice dovážejí pivo ze zahraničí.

Spotřeba na hlavu je pořád u nás v Česku nejvyšší, ale mírně klesá a ta mladá generace pije méně alkoholických piv, nebo v tom množství si víc vybírá a chce testovat. A ten fenomén těch svrchně kvašených piv se vlastně vrací na scénu. Při pohledu do historie víme, že svrchní kvašená piva ještě 150 let zpátky dominovala,” doplnil Filip Vrána.

Pivo je součástí naší kultury, je součástí našich životů a má i svůj brněnský příběh. Jaký byl v minulosti, jaký je v současnosti, s kterými jmény a událostmi se pojí – to vše se dočtete v knize Pivní Brno.




D.I. SEVEN, a.s. - Blučina
Blučina
od 140 Kč/hod.

Detail

VSP security service s.r.o. - 01
Syrovice
od 26 000 do 28 000 Kč/měsíc

Detail

AGEN-CE, s.r.o. Rostěnice
Rostěnice-Zvonovice
od 21 000 do 22 000 Kč/měsíc

Detail
Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu