Mariánské údolí nabízí hned několik singletrailů

  • 14. srpna 2019,
  • 19:46,
  • Brno,
  • Jana Holubová

V Mariánském údolí je pro cyklisty připraveno hned několik singletrailových tras. Speciálně upravené lesní cyklostezky jsou vhodné jak pro začátečníky, tak pro pokročilé.

Reklama

Do Mariánského údolí, které leží na okraji Líšně, se můžete vydat nejen za koupáním nebo procházkami přírodou, ale také na zážitkovou jízdu na kole. Místními lesy totiž vedou singletrailové trasy.

„Singletrail je jednosměrná stezka pro horská kola, která je vybudovaná speciální metodikou, většinou se buduje v lese, to znamená, že se buduje v místech, kde do toho okamžiku není žádná jiná cesta, takže je to nové budování cyklistické jednosměrné stezky pro horská kola v lesním porostu,“ vysvětlil Petr Vaněk zástupce spolku SINGLETRAIL Moravský kras.

„Cyklisté, kteří mají tento druh cyklistiky rádi, tak mohou zde využít něco kolem 30 kilometrů singletrailů,“ doplnil Ivo Gottwald lesní správce části Mariánského údolí.

Cyklisté si mohou vybrat hned ze tří různých okruhů. Okruh číslo jedna se nachází na levé straně směrem ke Staré Líšni. Dva další okruhy jsou umístěny na druhé straně, směrem na Mokrou Horákov. 

„Na těch stezkách není nikde žádný prudký sklon nahoru nebo dolů, jsou stavěné speciální metodikou, kde mají maximálně pěti nebo šesti procentní stupeň stoupání a klesání, takže není to nic náročného,“ řekl Petr Vaněk zástupce spolku SINGLETRAIL Moravský kras. 

Na tomto okruhu je doporučeno regulovat rychlost, je tam několik míst určených ke skokům. Díky tomu, že jsou stezky určeny výhradně pro cyklisty, není třeba se obávat, že během jízdy narazíte například na pěší turisty, běžce nebo inlinisty. Jsou vhodné jak pro otřelé sportovce, tak pro začátečníky. Náročnost úseku se mění zároveň s tím, jak rychle se rozhodnete jet.

„Tam se nachází ten nejdelší okruh, ten čtrnáctikilometrový okruh, to je okruh číslo dva, tam doporučujeme pro ty, kteří s ježděním po trailech začínají, aby tam začali a pokračovali okruhem číslo jedna na té druhé straně a na závěr, pokud si budou trošku více věřit, tak na ten okruh číslo tři, který je trochu víc adrenalinový a je pro ty, kteří už umí,“ sdělil Petr Vaněk zástupce spolku, SINGLETRAIL Moravský kras. 

Děti by ale měly raději mít kolo s přehazovačkou. Vzhledem k tomu, že je třeba stezky udržovat, nabízí provozovatelé výměnou za nálepku možnost přispět finanční částkou. Po divoké jízdě na kole se také můžete občerstvit v některé z restaurací. Které se v údolí nacházejí.




Vojenské lesy a statky ČR, s.p. - kasárna Dědice
Vyškov
od 130 do 150 Kč/hod.

Detail

Město Šlapanice - Šlapanice
Šlapanice
od 20 130 do 29 520 Kč/měsíc

Detail

DOZETR s.r.o. - 01
Vojkovice
od 30 000 do 48 000 Kč/měsíc

Detail

Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu