V Brně bude otevřena Mezigenerační univerzita

  • 3. října 2019,
  • 16:47,
  • Brno,
  • Pavel Štěpánek

Mendelova univerzita chce přispět k porozumění mezi seniory a mladými lidmi. Otevře proto Mezigenerační univerzitu, vzdělávací program určený pro prarodiče a jejich vnoučata od devíti do 13 let. Kapacita bude přibližně 40 lidí.

Stáhnout video
Reklama

Mezigenerační univerzita navazuje na aktivity Univerzity třetího věku, která již na Mendelově univrzitě funguje. V novém projektu budou senioři sdílet svoje aktivity na škole s vnoučaty.

“Prarodiče, buď babička nebo dědeček, vezmou svoje vnouče a prostřednictvím terénního cvičení, což je taková specifická forma výuky, kterou právě Mendelova univerzita má, tak jim budeme představovat různá témata,” uvedla Lenka Kamanová, odborná asistentka, Mendelova univerzita Brno.

V rámci tohoto projektu bude nutné hledat témata, která jsou atraktivní pro obě věkové skupiny studentů.

“Bude se jednat o interaktivní formu seznamování se s různými tématy, jako je ochrana lesa, tematické zahrady, zahradní architektura a podobně,” sdělila Lenka Kamanová, odborná asistentka, Mendelova univerzita Brno.

Mezigenerační sbližování je hodně aktuálním tématem poslední doby a podobné projekty vznikají samozřejmě i jinde. Autoři se inspirovali v zahraničí, ale podobná mezigenerační univerzita funguje také v Praze a jmenuje se Experimentální univerzita pro prarodiče a vnoučata. O projekt v Brně byl veliký zájem.

“V současnosti už máme aktivitu naplněnou, ale musím dodat, že jde pouze o první pilotní běh, kde máme 20 seniorů a k nim vnoučat. V současnosti považujeme tento počet za dostačující,” řekla Lenka Kamanová, odborná asistentka, Mendelova univerzita Brno.

Jak bylo řečeno, Mezigenerační univerzita se stala součástí už běžícího projektu Univerzity třetího věku. Ta je však zaměřena hlavně na přednáškovou činnost

“Nabízíme dvou a tříleté studium a jednoleté programy. V těch jednoletých programech už se potom soustřeďujeme na nějaká konkrétnější témata. Tak máme třeba program Zahrada zdraví, nyní je velice populární Člověk a Svět,” vysvětlila Lenka Kamanová, odborná asistentka, Mendelova univerzita Brno.

Posluchači Univerzity třetího věku jsou velice aktivní i mimo svou studentskou činnost,často i oproti studentům běžným.

“Naši lektoři vždycky říkají, že sem chodí učit rádi, protože naši senioři se hodně zajímají, oni se ptají, chodí do školy rádi, takže ten lektor nejde do školy někoho přesvědčovat, ale v podstatě se seniory rozvíjí to téma, diskutují, ”

Posluchači Univerzity 3.věku se sdružují v klubu a spolu pak různě tvoří, cestují a tráví i čas mimo posluchárny. V rámci Dne seniorů na Mendelově univerzitě jsme si mohli prohlédnout fotky z těchto akcí a také různé výrobky členů klubu.

„To bych chtěla motivovat ostatní lidi, aby už začali přemýšlet nad tím, co právě v tom důchodovém věku dělat, aby si udrželi ty kognitivní znalosti a dovednosti, které mají,” doplnila Lenka Kamanová, odborná asistentka, Mendelova univerzita Brno.

Ať už s vnoučkem nebo bez něj, studium seniorům jde rozhodně k duhu.





Agentura hospodaření s nemovitým majetkem - Provozní středisko 0624 Vyškov
Vyškov
od 20 000 do 30 000 Kč/měsíc

Detail

Optimus Via s.r.o. - obec Vyškov
Vyškov
od 18 900 Kč/měsíc

Detail

AGEN-CE, s.r.o. Rostěnice
Rostěnice-Zvonovice
od 21 000 do 22 000 Kč/měsíc

Detail

Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu