V Brně je stále nedostatek bytů a jejich ceny vysoké

  • 16. října 2019,
  • 18:58,
  • Brno,
  • Jana Holubová

Ceny bytů v Brně výrazně vzrostly a budou se i nadále zvyšovat. Zájemci o byt mohou za metr čtvereční zaplatit až 80 tisíc korun. Pracovních sil je nedostatek, ceny pozemků rostou a situaci komplikuje i současný územní plán.

Reklama

Ceny bytů v Moravské metropoli za poslední roky vzrostly a porostou i do budoucna. Poprvé v historii přesáhla průměrná cena za metr čtvereční v brněnských novostavbách 80 tisíc korun. A ani ceny starších bytů nejsou pozadu.

"Ceny stoupají už asi šest let souvisle, teď to tempo růstu trochu kleslo, ale stále to jde nahoru, za poslední roky to bylo průměrně 11% ročně, teď to je asi 5% ročně a trend bude pokračovat," popsal Roman Šebela, realitní makléř, MIG.

Za poslední čtyři roky vzrostly ceny bytů o více než 30%. A počet bytů v Brně nemůže pokrýt zvyšující se poptávku. Mezi hlavní příčiny tohoto trendu patří například zastaralý územní plán města Brna , rostoucí ceny pozemků, nedostatek pracovních sil a komplikovaný systém povolování staveb.

„Stavební povolovací procesy jsou velice zdlouhavý, jsou obstrukční, vůbec celý ten systém, jak je nastavený, tak nahrává nečinnosti úředníků, alibismu… Neříkám, že se to nezlepšuje, jsou tady nové přístupy a noví úředníci, kteří ty věci chtějí posouvat dál, i politici, kteří to chtějí posouvat dál, ale nedaří se to tolik,“ uvedl Alexej Veselý, ředitel, Trikaya.

Dále má na růst cen bytů vliv zvyšující se počet lidí, které si toto město zvolí pro život. Například mnoho studentů, kteří původně do Brna přišli za vzděláním, zde nachází práci a chce se zde usadit.

„Brno je vzdělaný město, láká vzdělané dobře placené profese, zejména ty ajťáky naše oblíbený, kteří táhnou ty ceny nahoru, i ze strany prodejů i pronájmu,“ vysvětlil Roman Šebela, realitní makléř, MIG.

V neposlední řadě hraje roli i nepoměr mezi cenami bytů čtvereční bytu a průměrnou výší platů v České republice.

„My se domníváme, že by cena za metr čtvereční bytový plochy by měla být zhruba obdobná, jako je průměrná mzda,“ řekl Alexej Veselý, ředitel, Trikaya.

Pokud tedy nelze dosáhnout snížení cen bytů, jedinou další možností je navýšit platy – v tomto případě o více než dvojnásobek. Což můžeme považovat za utopickou představu. Brňané střední třídy tak na koupi bytu nemají téměř šanci dosáhnout. Často mladé páry volí koupi nemovitosti dál od Brna, hypotéku, či žádost o městský byt – jako je tomu v případě manželů Indruchových.

„O hypotéce jsme se bavili a přemýšleli dlouze, ale oba dva s manželkou jsme takový typ lidí, kteří se nechtějí zadlužit za žádnou cenu. Doufáme, že během dalšího půl roku doufám dostaneme městský byt, ale zatím žádný výsledek,“ uvedl Martin Indruch, žadatel o městský byt.

Podle realitního makléře Romana Šebely by mohly situaci pomoci nové stavební plochy ve městě.

„Zásadní věc by byla otevřít nový velký bytový zóny, velký bytový plochy. V tu chvíli by developeři museli spolu konkurovat, což dneska nemusí a to by vedlo ke snížení cen,“ doplnil Roman Šebela realitní makléř, MIG.

Situaci může pomoci i nový územní plán, jehož příprava je v rukou Kanceláře architekta města. Do roku 2022, kdy by měl vejít v platnost, jsou ale v plánu i menší změny územního plánu, které umožní přeměnu některých neužívaných průmyslových areálů na obytné čtvrti.




MACH DRŮBEŽ a.s. - Moravany u Brna
Moravany
od 25 000 do 30 000 Kč/měsíc

Detail

ŠEDOVÁ pure service, z.ú. - Strážnicko
Strážnice
od 10 500 Kč/měsíc

Detail

Fotovia s.r.o. - Rosice
Rosice
od 20 000 do 40 000 Kč/měsíc

Detail

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu