Brno má svou kuchařku pro lepší ulice a náměstí

  • 18. října 2019,
  • 16:12,
  • Brno,
  • Pavel Štěpánek

Jak tvořit ulice, náměstí nebo parky, kde se budou lidé cítit příjemně a bezpečně - tyto návody obsahuje kniha Principy tvorby veřejných prostranství. Ta by měla být zároveň i průvodcem pro architekty, projektanty ale i širokou veřejnost. V Brně knihu připravil tým Kanceláře architekta města.

Stáhnout video
Reklama

Kniha Principy tvorby veřejných prostranství má sloužit jako východisko pro zadávání úprav a rekonstrukcí veřejného prostoru. Dokument by měli využívat především zástupci města, městských částí a organizací. Zároveň má být i takovým průvodcem pro architekty, projektanty i veřejnost.

“Knížka představuje principy, jak tvořit kvalitní ulice, náměstí a parky, kde se budou lidé cítit dobře a bezpečně. ukazuje vlastně názor města na to, jak by jeho veřejná prostranství měla vypadat,” vysvětlila Jana Běhalová, vedoucí oddělení komunikace, KAM.

Tato takzvaná architektonická kuchařka neobsahuje žádné legislativní normy nebo předpisy. Tento dokument má spíš ukazovat různé směry v procesu tvorby prostranství a zároveň vytvářet prostor pro další diskuzi.

“Jsou to opravdu principy, jak tvořit kvalitní veřejná prostranství. My chceme, aby jí využívali především zadavatelé projektů při sestavování zadání aby s tím pracovali napříč profesemi,” popsala Jana Běhalová, vedoucí oddělení komunikace, KAM.

Principy tvorby veřejných prostranství jsou primárně určeny pro odbornou veřejnost, své si tam samozřejmě najde i naprostý laik, který by si chtěl ve svém okolí vytvořit prostor podle nějakých daných pravidel.

“Ta knížka může inspirovat širokou veřejnost, protože díky tomu si můžete zpřesnit nebo ujasnit názor na kvalitu veřejného prostranství ve své obci nebo tam kde bydlíte.Takže určitě nabízí inspiraci pro všechny,” dodala Jana Běhalová, vedoucí oddělení komunikace, KAM.

Na knize pracoval tým deseti autorů a více jak dvaceti spolupracovníků. Ukazuje v deseti kapitolách velké množství jak dobrých, tak i špatných příkladů veřejných prostranství, a to pomocí fotografií a diagramů s doprovodným popisem.

“Začíná od architektury, urbanismu, přes zelenou infrastrukturu, dopravní infrastrukturu, technické vybavení, mobiliář, nebo třeba dlažby a povrchy.Určitě je potřeba, aby jednotlivé prvky na sebe navazovaly, aby mezi sebou spolupracovali jednotlivé profese, od architektů, urbanistů, krajinářských architektů nebo dopravních inženýrů, aby všechny ty složky na sebe navazovaly,” doplnila Jana Běhalová, vedoucí oddělení komunikace, KAM.

V knize je uvedena velká část příkladů, dobrých i špatných, hlavně z Brna a okolí.

Kancelář architekta města Brna samozřejmě plánuje principy uplatňovat také při navrhování úprav stávajících veřejných prostranství, například Mendlova náměstí, nebo při plánování nové čtvrti Trnitá.




ZEMSPOL a.s. Sloup - Farma Žďár
Žďár
od 30 000 Kč/měsíc

Detail

Bartoň a Partner s.r.o. - Brno, Jihomoravský kraj
Brno
od 7 000 Kč/měsíc

Detail

Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu