VR brýle z Brna používá i americké letectvo

  • 13. března 2020,
  • 17:43,
  • Brno,
  • Petr Hradský

Obecně je technologie virtuální reality známá především v oboru videoher, případně filmů. Její potenciál je ale mnohem větší a využívá ho dokonce i americké letectvo. Své o tom ví Marek Polčák z Brna, který jedny takové brýle vyvíjí.

Reklama

Není virtuální realita jako virtuální realita. Jedna slouží především k zábavě, ta druhá pomáhá v průmyslu i k výcviku pilotů či závodníků. Jedny speciální brýle pro tyto případy vyvinul právě Marek Polčák z Brna. S nápadem přišel už před čtyřmi lety.

"My jsme sehnali prostory, pronajmuli je, vyrobili plošinu, koupili brýle pro virtuální realitu a ti lidé sem potom k nám přišli, dali si na hlavu ty brýle a vlastně letěli zavěšení pod vrtulníkem." Marek Polčák – zakladatel firmy, VRGineers

To ale až takový úspěch nemělo, a to hlavně z důvodu kvality obrazu, která nebyla ideální. A protože tehdy na trhu žádné brýle s vysokou kvalitou obrazu nebyly, rozhodl se je Marek Polčák sám vyvinou. Potenciál ale neviděl jen v zábavním odvětví, ale také například v automotiv průmyslu.

"Logicky se nabízel celý transportation. To znamená jak návrh vlaků, letadel, tak i lodí. A postupně jsme se dostali k tomu, že tam, kde teď aktuálně přináší skutečně extrémní přidanou hodnotu, tak to je ten výcvik pilotů, a to jak civilních, tak bojových. Protože simulace ve vzduchu jsou extrémně finančně nákladné, je těžké je zkoordinovat a velice často je k tomu potřeba velice drahá technologii. Zatímco u těch brýlí pro virtuální realitu, pokud skutečně dokážete simulovat ty situace jedna ku jedné, tak uspoříte velké množství času i peněz." Marek Polčák – zakladatel firmy, VRGineers

I když má firma pobočky v Praze i Spojených státech, výroba brýlí probíhá v Brně. Část materiálů nakupují ale to nejdůležitější vzniká na Jižní Moravě.

"Osazujeme desky plošných spojů, které jsou vlastně základem brýlí na virtuální realitu. Dále tyto desky potom slouží jako základ těch brýlí, které se potom montují do těch plastových dílů." Jakub Šimeček – technologický manažer, Ysoft

Specialitou brněnských brýlí, oproti těm ostatním, je také velké zorné pole, které simuluje periferní vidění. Právě to je pro výcvik pilotů nutností. I když mají brýle ve světě úspěch, stále je třeba vyvíjet nové verze.

"Hlavní verze jsme zatím vyrobili tři. Ta poslední se připravuje pro americké letectvo, které má přednostní právo na první sérii těch brýlí právě pro výcvik pilotů stíhaček." Marek Polčák – zakladatel firmy, VRGineers

Nejvíce brýlí putuje do Spojených států. Používají je ale také v Anglii, Německu, Izraeli i Japonsku. V Brně se jich měsíčně vyrobí necelá stovka. Zatímco komerční přístroje pro virtuální realitu si může dovolit téměř kdokoliv, pořizovací cena těch brněnských je až dvacetkrát vyšší. Petr Hradský TV Brno 1.




Fotovia s.r.o. - Rosice
Rosice
od 20 000 do 40 000 Kč/měsíc

Detail

Vojenské lesy a statky ČR, s.p. - kasárna Dědice
Vyškov
od 130 do 150 Kč/hod.

Detail

Horákova farma,a.s. - Jatka Borkovany
Borkovany
od 20 000 do 30 000 Kč/měsíc

Detail

Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu