Výstava v Anthroposu představí Jindřicha Vávru

  • 20. července 2020,
  • 14:40,
  • Brno,
  • Jana Holubová

Nová výstava Moravského zemského muzea v pavilonu Anthropos představuje sbírku fotografií a život Jindřicha Vávry. Byl to lékař, cestovatel a přírodovědec, který na svých cestách sbíral fotografie. Výstava je výjimečná především tím, že tyto snímky doposud nebyly jako celek nikde prezentovány.

Reklama

V pavilonu Anthropos otevřelo Moravské zemské muzeum unikátní výstavu s názvem Čas rytířů dalekých moří. Představuje cestovatele, lékaře a přírodovědce Jindřicha Vávru. Tento rodilý Brňák cestoval během svého života daleko za hranice moravské metropole a ze svých cest přivezl unikátní sbírky fotografií.

"Celý ten soubor fotografií, které Jindřich Vávra sbíral, je výjimečný tím, že byl prvním velkým Čechem, který fotografie sbíral. Bylo to v samých počátcích toho média," uvedl Pavel Scheufler, historik fotografie.

 V době Vávrových cest, mezi lety 1865 a 79, tedy mnoho fotografů nebylo. Výjimečnost množství snímků od různých autorů, které se mu podařilo nasbírat navíc doplňuje i rozmanitost zemí a kultur, které skrz ně návštěvníci mohou poznat.

Vždycky to bylo vázané na to místo, kde se zrovna zastavili. Ať už to bylo třeba v Africe jako Kapské město nebo dnešní Kanárské ostrovy, potom ty země na tom Dálném východě jako Thajsko, Čína, Japonsko, dnešní Indonésie, Austrálie, Nový Zéland, Havaj," popsal Pavel Scheufler, historik fotografie.

Nechybí ani fotografie ze zemí Jižní Ameriky či z jeho cesty vlakem napříč Spojenými státy. Výstava nabízí nejen snímky, které přiblíží krajinu daného místa či architekturu, ale i takové, které zachycují události ze života místních lidí.    

"Třeba mě fascinuje pohled na Chicago po velkém požáru z října 1871, obrovská panoramatická fotka. Ale osobně mám rád fotografie etnologických typů. To jsou velice zajímavé fotografie, protože to jsou lidi. Jak vypadali, jak žili a podobně,"

Na své rodiště, Moravu, však na cestách nezanevřel. A díky tomu teď mohou právě Brňané obdivovat jeho odkaz.

"Byl velkým donátorem našeho muzea, které tehdy za Rakouska-Uherska bylo Františkovo muzeum, a on své sbírky, které získával po 22 let, které trávil na těch palubách těch lodí, tak je věnoval Františkovu muzeu a ty zde byly vystavovány," řekl Petr Kostrhun, kurátor výstavy.

"Ta Vávrova kolekce je dokladem toho, že soukromé sbírky a i institucionální sbírky tvoří stranu jedné mince. Že jsou to spojené nádoby, které se snad k dobru a potěše nás všech někdy propojí," dodala Hana Dvořáková, ředitelka Historického muzea MZM.

Výstava Čas rytířů dalekých moří bude veřejnosti otevřena do ledna roku 2021. Od úterý do pátku mezi devátou a osmnáctou hodinou a v sobotu a neděli mezi desátou a osmnáctou.




Agentura hospodaření s nemovitým majetkem - Provozní středisko 0624 Vyškov
Vyškov
od 20 000 do 30 000 Kč/měsíc

Detail

ŠEDOVÁ pure service, z.ú. - Strážnicko
Strážnice
od 10 500 Kč/měsíc

Detail

Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu