MČ Bosonohy bude mít vlastní lesní školku

  • 1. února 2024,
  • 12:05,
  • Brno,
  • Jana Dostálová

Městská část Brno-Bosonohy je první brněnskou městskou částí, která bude mít ve své správě lesní školku. Promění se v ní doposud úspěšně fungující přírodní dětský klub Človíček. Školka se tak stane pro řadu rodičů dostupnější a zaměstnanci klubu získají větší jistoty.

Reklama

Již 7 let funguje v Bosonohách přírodní dětský klub Človíček. Nyní se však přemění na lesní školku pod správou městské části Brno-Bosonohy. Ze soukromého, pro rodiče méně dostupného klubu tak bude venkovní vzdělávací instituce doplňující kamennou základní a mateřskou školu. Co tato změna přinese?

“Za prvé si myslíme, že bude mnohem dostupnější pro rodiče, protože tím, že spadne do registru škol, což zákon umožňuje, tak jsme schopni na to dostat finanční prostředky pro zaměstnance a pro ty rodiče to bude levnější” uvedl starosta MČ Brno-Bosonohy Martin Černý (KDU-ČSL).

Bude to také znamenat větší stabilitu pro zaměstnance, protože oproti současnému stavu bude možné nabízet hlavní pracovní poměry. Zvýší se také kapacita a to na dvacet dětí.

“Přinese nová místa pro předškolní děti z MČ Bosonohy, zvýší okruh potenciálních zájemců o tento způsob vzdělávání, díky změně financování a zajistí další finance pro školství v Bosonohách skrze příspěvky na platy a provoz,” uvedl Stanislav Skřička, ředitel ZŠ a MŠ Brno-Bosonohy.

Městskou část čeká odkup stávajícího vybavení dětského klubu, což si vyžádá částku okolo půl milionu korun. Pro rodiče by se nic zásadního měnit nemělo, snahou je zachovat stávající zaměstnance a pokračovat v úspěšném fungování. Aktuálně se v klubu o děti stará pět lektorů, kteří se střídají. Zázemí zahrnuje maringotku, tee-pee či ohniště a pískoviště.

“Dále tady máme mongolskou jurtu, která nám slouží jako odpočívárna pro děti. To znamená, že každý den po obědě si tam děti mohou složit své hlavičky a odpočinout si, ve svých spacácích” řekla Ivona Špačková, pedagožka a lektorka v PDK Človíček.

Nechybí ani hygienické zázemí. K dispozici je umývárna a kompostovací toalety. Jídlo aktuálně dětem každý den dovážejí již hotové. Od září by měla školka mít vlastní výdejnu jídel. Provoz funguje za každého počasí a děti čeká rozmanitý program plný výletů.

“My jdeme každý den na výpravu.” “A KAM?” “Třeba do lesa. Ale příště půjdeme na obrbrouky. Ale to budou jenom postavičky takový,” vyprávěla Eliška Vechetová, 4 roky

“Ten směr, kdy ty děti žijí venku, ale zároveň se připravují na základní školu, je fungující a mě připadne dobrej,” doplnil starosta MČ Brno-Bosonohy Martin Černý (KDU-ČSL).

Bosonohy jsou první městskou částí, která bude mít ve své správě lesní školku. Už teď se podle slov starosty Martina Černého o projekt zajímají i další městské části a tak je možné, že odstartoval nový trend, který řadě rodičů a hlavně dětem otevře nové dveře.




Obec Nebovidy - Nebovidy
Nebovidy
od 30 000 do 36 000 Kč/měsíc

Detail

Petr Kraštenič - Hodonín
Hodonín
od 13 000 do 15 000 Kč/měsíc

Detail

Fotovia s.r.o. - Rosice
Rosice
od 20 000 do 40 000 Kč/měsíc

Detail

Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu