V Biskupském dvoře jsou k vidění ryby jihomoravských řek

  • 22. února 2024,
  • 19:10,
  • Brno,
  • Jana Dostálová

Moravské zemské muzeum už desítky let spravuje v Biskupském dvoře akvária s rybami našich řek a rybníků. K vidění jsou v nich cejni, kapři, plotice a další. Atmosféra výstavy láká jak rodiny s dětmi tak ty, kteří chtějí v rušném městě najít místo k relaxaci.

Reklama

Více než deset druhů ryb cejnového pásma z jižní Moravy mohou vidět z těsné blízkosti návštěvníci Moravského zemského muzea. Akvárium sladkovodních ryb v Biskupském dvoře nabízí uklidňující podívanou například na kapry, plotice, cejny, štiky a také na úhoře, kterého jen tak v přírodě nepotkáte. Kromě běžných prohlídek se zde pravidelně konají programy pro děti.

“Máme tady kolegyni, která má program pro mateřské školy a první stupeň základních škol. Pak zde máme program pro ty vyšší ročníky, kde už to je spíš takové povídání, aby si ty děti něco spíš odnesly než aby měly nějaký zážitek,” uvedl Martin Černý, kurátor výstavy.

Expozice živých ryb je rozdělena do třech akvárií o celkovém objemu téměř 25 tisíc litrů vody. Rybí obsádka se pravidelně obměňuje, ale některé ryby zůstávají stabilním pilířem výstavy, jako například místní kapr. Zeptali jsme se kurátora, jaká zajímavost o rybách návštěvníky nejčastěji překvapí.

“Já třeba dost často rád ve výkladu říkám, že vlastně ryby jsou obratlovci, kteří mají neukončený růst, takže vlastně rostou po celou délku svého života. Takže nedokončí ten růst jako třeba my při padesáti, sto osmdesáti, některé víc jak dva metry…vlastně rostou po celou délku. Takže ten sumec velký, který je naše největší ryba, může dorůstat právě těch velikostí dva a půl až tři metry, klidně,” řekl Martin Černý, kurátor výstavy.

Výstava je pro veřejnost otevřena od středy do pátku a kromě živých ryb si mohou návštěvníci prohlédnout také několik vycpaných.

“Mezi těmi vycpanými exponáty máme takový průřez vlastně celou ichtyofaunou naší České republiky, kde nemáme jenom to spodní cejnové pásmo, jako máme v těch akváriích u těch živých jedinců, ale máme tady vlastně pstruhové, lipanvoé, parmové i cejnové pásmo, takže návštěvníci si mohou odnést i nějakou informaci ohledně té ekologie, kde se vyskytují, jestli ty ryby potřebují tekoucí nebo stojatou vodu,” doplnil Martin Černý, kurátor výstavy.

Návštěvníci se také dozvědí, že některé ryby z našich vod z různých příčin pomalu mizí. Jednou z nich může být třeba napřimování toků.

“Třeba takový karas obecný, ten z naší přírody takřka vymizel, tím že vlastně on má rád ty zarůstající tůně někde v těch rozlivových částí řek. A tím, že vlastně my jsme ty řeky napřimovali, tak vlastně tyhle tůně, ty rozlivy, se ztratily z krajiny a on vlastně ty zarůstající tůně moc nemá,” vysvětlil Martin Černý, kurátor výstavy.

Další nepříjemností jsou pro karase obecného invazivní druhy, které ho z našich řek vytlačují. Snad se tedy ryby na výstavě v Biskupském dvoře nestanou vzácností a budeme je moci vídat i nadále ve volné přírodě.




Bartoň a Partner s.r.o. - Brno, Jihomoravský kraj
Brno
od 7 000 Kč/měsíc

Detail

AGEN-CE, s.r.o. Rostěnice
Rostěnice-Zvonovice
od 21 000 do 22 000 Kč/měsíc

Detail

Obec Nebovidy - Nebovidy
Nebovidy
od 30 000 do 36 000 Kč/měsíc

Detail

Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu