Akátová rozhledna letos slaví 15. výročí

  • 3. dubna 2024,
  • 12:04,
  • Brno,
  • Jakub Sabol

S výškou patnáct metrů se tyčí nad kopcem Výhon. Svým umístěním láká turisty i sportovce. Akátová rozhledna na pomezí Židlochovic a Blučiny letos oslaví patnácté výročí. Náš štáb při této příležitosti vyrazil na místo, aby stavbu blíže představil našim divákům.

Reklama

Na akátovou rozhlednu se Pavel Nešpor dívá z balkonu svého domu celý život. Na začátku roku si dal osobní výzvu, která ho nutí každý den vystoupat na 350 metrů vysoký kopec.

"K dnenímu dni mám 59 výstupů. Teď jsem to počítal. Po nějakých 59 výstupech mám nastoupaných 259 kilometrů a kolem půl milionu kroků. Pocítil jsem to toho 31. ledna, kdy jsem to šel poprvé, tak to bylo tragický. To jsem sotva vylezl nahoru. Mám jedenáct kilo dole, padesátka se blíží a kondice a stoupá," řekl Pavel Nešpor, turista-sportovec.

Rozhledna je dominantou kopce Výhon. Přestože je vysoká pouhých patnáct metrů, je viditelná z širokého okolí. A výhledy z ní jsou doslova dechberoucí.

"Její umístění je velmi logické. Je to v podstatě jeden z nejvyšších bodů na jih tady od Brna. Jedinou vyvýšeninou je až dole Pálava na Mikulovsku, to znamená, že když jsme ji postavili tady, tak opravdu vidíte do velmi širokého okolí. Ať už směrem na Beskydy, když je jasno, tak je vidět Slovensko, Rakousko. Opravdu vidíte Brno krásně, v noci je velmi pěkná záležitost. Tady v tom blízkém okolí můžete vidět rajhradský klášter, který je dominantní stavbou v území, židlochovický zámek," uvedl Jan Vitula (TOP 09), starosta Židlochovic.

Rozhlednu slavnostně otevřeli v roce 2009. Její ocelový skelet je obložený akátovým dřevem. S přicházejícím jarním počasím láká zástupy výletníků.

"Jsem hrozně ráda, že tady su. Je to dobrý nápad a navíc je hezká to rozhledna, moc pěkná. Mám spoustu dobrých kamarádů, se kterými se znám přes dvacet let a pořád někam chodíme a ta naše kamarádka co to plánuje, nerada chodí na stejná místa, takže dneska to vyšlo sem," řekla Jana Kočnerová, turistka.

Na rozhledně v minulosti zažili hasičská cvičení, společenká setkání a pravidelně se tu v létě konají ranní pikniky.

"Když je hezké počasí, tak tady bývá i sto lidí. Donesou si s sebou nějaké svačiny, hraje muzika.. Letos máme takové překvapení. Jednáme s hvězdárnou, kdybychom chtěli tady na rozhledně udělat takovou atrakci. Domlouváme s hvězdárnou, že by nám zapůjčili model planety, možná měsíce. Velký nafukovací svítící model, který bychom tady měli rožnutý v rámci nejkratšího dne v roce přes noc, tak uvidíme," uvedl Jan Vitula (TOP 09), starosta Židlochovic.

Pokud se na větrem ošleháném místě podaří model skutečně nafouknout, židlochovický kopec zažíje noc, kterou za 15 let existence akátové věže s vyhlídkou nepamatuje. 




ŠEDOVÁ pure service, z.ú. - Strážnicko
Strážnice
od 10 500 Kč/měsíc

Detail

Fotovia s.r.o. - Rosice
Rosice
od 20 000 do 40 000 Kč/měsíc

Detail

Bartoň a Partner s.r.o. - Brno, Jihomoravský kraj
Brno
od 7 000 Kč/měsíc

Detail

Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu