Bitva u obce Loděnice byla významná pro moravské markrabství

  • 29. května 2024,
  • 18:54,
  • Brno,
  • Jan Kruba

U obce Loděnice se roku 1185 odehrála významná bitva mez českými a moravským Přemyslovci.

Reklama

V prosinci roku 1185 se poblíž moravské obce Loděnice odehrála bitva. Patřila k celé řadě dynastických konfliktů, které se mezi českými a moravskými Přemyslovci táhly prakticky v celém 12. století.

„Čechové se utábořili u obce Nové Bránice, u řeky a původně chtěli pokračovat údolím dál, jenže jim v cestě stál klášter Rosa coeli v Dolních Kounicích, kde byl pánem Vilém z Pulína,“ řekl Bruno Němec, kronikář Dolních Kounic.

Čechové se rozhodli neriskovat průchod úzkým údolím, v němž se Dolní Kounice nachází, raději jej obešli, aby se co nejrychleji mohli střetnout s moravským vojskem přicházejícím od Znojma. Pravděpodobné místo střetu popisuje pan Bruno Němec, kronikář Dolních Kounic.

„Zde v těchto místech u silnice stával smírčí kámen, který pravděpodobně pochází z doby po této vražedné bitvě. Dá se usoudit, že bitva probíhala právě mezi silnicí a obcí Loděnice, v tomto prostoru,“ řekl Bruno Němec, kronikář Dolních Kounic.

České vojsko vedl syn krále Vladislava II. - kníže Bedřich. Moravanům velel kníže Konrád II., řečený Ota Znojemský.

„Tento střet byl velice krvavý, trval mnoho hodin, zahynulo zde mnoho bojovníků, kteří jsou tady pohřbeni v hromadných hrobech,“ řekl Bruno Němec, kronikář Dolních Kounic.

Ke konci už byly obě strany tak vyčerpány a oslabeny, že byly nuceny se dohodnout a uzavřít mír. Bitva u Loděnice je opravdu významná, protože jejím výsledkem je položení základů nového státoprávního postavení Moravy v rámci českého státu.

„Čechové se vraceli zpět do Čech právě přes Dolní Kounice a původně chtěli vyplenit a vyvraždit osazenstvo kláštera, ale v klášteře byly osazeny jeptišky z českého kláštera Louňovice pod Blaníkem,“ řekl Bruno Němec, kronikář Dolních Kounic.

Řádové sestry, které měly kořeny v Čechách, přesvědčily českého knížete, aby od svého záměru upustil. Tím zachránily nejen klášter, ale i celé Dolní Kounice. Smírčí kámen, který zřejmě místo bitvy označoval, byl restaurován a nyní se nachází přímo v obci Loděnice u kostela. V okolí lze navštívit třeba malebné město Dolní Kounice spolu se zámkem či Mohelenskou hadcovou step.




OPTIMIA facility s.r.o. - Moravský Písek
Moravský Písek
od 130 Kč/hod.

Detail

D.I. SEVEN, a.s. - Blučina
Blučina
od 140 Kč/hod.

Detail

GWA personnel s.r.o. - 001
Rajhrad
od 18 900 Kč/měsíc

Detail

Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu