Troubsku dominuje kostel Nanebevzetí Panny Marie

  • 31. května 2024,
  • 8:50,
  • Brno,
  • Jan Kruba

Farní kostel Nanebevzetí Panny Marie v Troubsku poskytuje příležitost k bohoslužbám už řadu let. Na mírném kopečku a obklopen upraveným hřbitovem působí impozantně. Jeho interiér nabízí prostor až pro 150 osob.

Reklama

Již po staletí dominuje krajině Troubska kostel Nanebevzetí Panny Marie. První písemná zmínka o kostelu v Troubsku, který tomu současnému předcházel, je z roku 1329. Během let se měnila jeho podoba i majitelé, dokud nenechala Anna Cecilie ze Sekenbergu postavit na stejném místě nový, větší kostel.

“Je to barokní kostel, tu svoji podobu má z roku, konkrétně posvěcení kostela bylo 1779, dokončení této stavby bylo asi o 20 let dříve, ” vysvětlil František Koutný, farář.

Od roku 1958 je kostel zapsán v seznamu nemovitých kulturních památek České republiky. Přímo u kostela se nachází krásně upravený hřbitov. V kostele potom lze najít hlavní oltář a čtyři boční. Výzdobu tvoří tradičně řada soch a obrazů, mezi nimiž vyniká hlavní obraz zobrazující zasvěcení kostela, tady nanebevzetí Panny Marie. Aktuálně ho však částečně zakrývá svatostánek, jehož podstavec je ale v plánu snížit. Kostel by se měl v budoucnu dočkat i řady dalších úprav.

“Plánujeme vybavení kostela novou zpovědnicí, která tady v podstatě neexistuje. Rád bych do kostela vrátil křtitelnici, která je v boční kapli. A pak to také samozřejmě bude chtít novou výmalbu, nové elektrické osvětlení, ”  doplnil František Koutný, farář.

Přibýt by také měly další dvě vitráže. Jak ale víme, kostely neslouží jen k tomu, aby lahodily oku. Nabízejí především občanům místo k bohoslužbám.

“To je pravidelně každý pátek večer v 18 hodin a potom v neděli, to jsou dopolední bohoslužby, dvě, v 7:30 a v 9 hodin. Co se týče té kapacity, tak o tom nám vypovídají právě ty nedělní bohoslužby, které jsou obě obsazené. Ta druhá trochu více, ” vysvětlil František Koutný, farář.

Během neděle tak do kostela běžně zavítá kolem tří set osob. Místa jsou jak k sezení, tak k stání. 

“Někdy říkám v takovém vtipu “No ještě dobře, že všichni do toho kostela nechodí, bychom se sem nevešli,”  doplnil s úsměvem František Koutný, farář.

Bohoslužeb se však ve finále může účastnit neomezený počet osob, i když ne přímo osobně. Na webových stránkách farnosti je totiž k dispozici živé vysílání z kostela.




D.I. SEVEN, a.s. - Blučina
Blučina
od 140 Kč/hod.

Detail

Plantgare s.r.o. - 001
Modřice
od 19 500 Kč/měsíc

Detail

Tomáš Hylš - místo výkonu práce Boskovice, Blansko
Boskovice
od 26 000 Kč/měsíc

Detail

Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu