Ivančickému náměstí dominuje gotický kostel

  • 29. června 2024,
  • 18:37,
  • Brno,
  • Jana Dostálová

Gotický kostel v Ivančicích má bohatou historii a my jsme se rozhodli vydat za panem starostou, aby nám ji připomněl. Z věže kostela je krásný výhled a jeho interiér je kromě skvostných soch a obrazů zajímavý také podpisem, který zde zanechal slavný malíř Alfons Mucha.

Reklama

Náměstí v Ivančicích už od třináctého století zdobí gotický kostel Nanebevzetí Panny Marie. Patří mezi nejstarší památky města, a proto si ho stojí za to blíže připomenout. Historie nebyla ke kostelu vždy přívětivá – v roce 1763 byl například poškozen požárem. Újmu utrpělo mimo jiné kněžiště, které bylo poté barokně upraveno a dostalo novou klenbu. Kostel se také pyšní věží, která původně stávala samostatně a plnila obrannou funkci.


“Ivančická věž má také velké zajímavosti. V roce 1879 se odchýlila od lodi kostela asi o půl metru, hrozilo, že se zřítí, ale naštěstí tady máme, nebo měli jsme, šikovné řemeslníky, tak tu věž podepřeli, postupně to zdivo, které bylo špatné, vyskládali a věž nám narovnali, jak vidíte za mnou,” uvedl starosta Ivančic Milan Buček (STAN).

V třicátých letech 20. století kostel vyžadoval opravy, kterým ale bránila válka. Zdi byly provlhlé a krytina dosluhovala.

“Další zajímavostí také je, že když nás Rudá armáda v roce 1945 osvobodila, tak 18. dubna přijížděla od Dolních Kounic, tak vystřelila do naší věže, rozstřílela ciferník a hodiny se zastavily o půl jedenácté dopoledne, takže víme přesně, kdy Ivančice byly osvobozeny,” doplnil starosta Ivančic Milan Buček (STAN).

V roce 1947 se kostel konečně dočkal oprav. Získal novou krytinu, byla proražena nová okna a také interiér dostal nový ráz. Politická situace následujících let a dění v Ivančicích osudu kostela opět nepřály. Jeho interiér nepřečkal osmdesátá léta a při necitlivých zásazích byl odstraněn i hlavní oltář. Naštěstí se římskokatolický chrám dočkal dnešní podoby a obyvatelé Ivančic na něj mohou být pyšní. Obzvlášť, když v něm svou stopu zanechal i významný umělec.

“Alfons Mucha, náš nejslavnější rodák, byl tak trochu vandal, který vlastně ve svém raném dětství vyryl do kostelní lavice svůj monogram, na který se určitě můžete podívat, takže tohle je taková hlavní zajímavost,” vysvětlil starosta Ivančic Milan Buček (STAN).

Turisty láká také již zmíněná věž kostela, která od země ke špičce kříže měří 50 metrů. Z jejího ochozu je pěkný výhled a během roku jsou uvnitř věže k vidění různé výstavy. Kulturní centrum Ivančice také pořádá běžné i tematické prohlídky.




DOZETR s.r.o. - 01
Vojkovice
od 30 000 do 48 000 Kč/měsíc

Detail

JARA stavební společnost, s.r.o. Vyškov
Vyškov
od 30 000 Kč/měsíc

Detail

Bartoň a Partner s.r.o. - Brno, Jihomoravský kraj
Brno
od 7 000 Kč/měsíc

Detail

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu