15. ročník Česká Zbrojovka Extreme Euro Open 2024

  • 24. června 2024,
  • 14:44,
  • Brno,
  • Jakub Sabol

Jako sport se zformoval před padesáti lety u tajných služeb ve Spojených státech. Dnes v něm poměřují síly tisíce střeleckých nadšenců. Část světového poháru se o víkendu konala v Hodonicích u Znojma. Patnáctý ročník na jihomoravské střelnici rozhodně stál za to.

Reklama

850 střelců z šedesáti států světa. Na jednu z největších střelnic ve střední Evropě se sjeli největší velikáni tohoto sportu. Kulky tu lítaly jedna za druhou.

„Máme tady 30 samostatných střeleckých stanovišť. Na každém stanovišti je střelecká situace. My nestřílime stacionárně. My se při střelbě pohybujeme. Střílíme na papírové terče za pohybu a střílíme na kovové terče, které musí spadnout po zásahu. Střílíme také na pohyblivé terče na kývačky, které se spouští v průběhu té střelecké situace,“ popisuje Lubor Novák, ředitel závodu Česká Zbrojovka Extreme Euro Open 2024.

Na veškerý průběh dohlíží rozhodčí. Na každém boxu jsou dva. Výsledky se po skončení pěčlivě vyhodnocují. Na střelnici z bezpečnostních důvodů se lide mohou pohybovat výhradně s brýlemi.

„Střelec do papíru musí dát minimálně dva zásahy, které se hodnotí. Každý papír má tři hodnotící zóny. Alfa, Charlie, Delta a podle toho jsu body. Alfa nejvíc, delta nejmíň,“ líčí Lubor Novák, organizátor Česká Zbrojovka Extreme Euro Open 2024.

Svoji roli hraje také časové rozmezí mezi jednotlivými výstřely a celkový čas. Ti nejlepší nejsou jenom rychlí, ale také přesní. Mistr svého oboru je pětačtyřicetiletý Eric Grauffel. Na střelnici je od svých osmi let. Devítinásobný mistr světa střelecký sport miluje.

"Největší kouzlo je, že ten sport není nikdy stejný. Kamkoli přijedeme, střelecké boxy jsou pokaždé jiné. Přestože jsme tu po patnáctné, všech třicet stanovišť mají jinou skladbu terčů a odlišné střelecké situace. A to dělá tenhle sport sexy, protože nikdy nevíte, co očekávat,“ líčí Eric Grauffel, devítinásobný mistr světa a desetinásobný mistr Evropy.

Do Hodonic dorazili také manželé Yuraima a Eduardo. Španělští mistři místní závod považují za jeden z nejlepších na světě. Ještě více ale zbožnují, že mohou cestovat a být pořád spolu.

„Kdyby ta soutěž byla o dva dny delší, myslím, že vyhraju (smích) Takže cíl je stát se vítězem? Ano, chtěl bych být v první desítce. Je opravdu skvělé spolu sdílet stejné potěšení a stejný sport. Je fakt úžasné dělat to stejné s mojí ženou,“ říká Eduardo De Cobos, mistr světa.

Sobotní závod byl vyvrcholením osmi střílecích dnů. A také čeští střelci na sebe byli pořádně přísní.

„Uvidíme, uvidíme, protože před tím posledním dnem to bylo hodně těsný. Byli tam tři nebo čtyři kluci jak jsme byli fifty fifty. Já jsem měl ty první dva dny slabší, ale dneska to bylo fajn, tak uvidíme, jestli to bude stačit nebo ne no,“ bilancuje Robin Šebo, mistr republiky, 1x mistr Evropy.

„Nejsem úplně spokojenej, protože jsem měl dobré situace, takže jsem za ně velmi rád, ale pak jsem měl pár situací, kde jsem měl velký chyby, které mě stály hodně bodů, takže to nevidím jako úplně super výkon z mé strany,“ říká Michal Štěpán, stříbro z mistrovství Evropy 2023.

Areál nedaleko Znojma se zcela zaplnil. Nešlo o klasické diváky, na střelnici se kromě závodníků představili partnerské firmy, prodejci zbraní, munice a dalšího vybavení. Nechyběl ani kvalitní catering.

„Za sezónu děláme čtyři až pět Začínáme ve spojených státech na konci ledna na Floridě, pak děláme Slovensko u našich bratrů, pak děláme Montenegro Černou horu, pak český extreme na konci července viking extreme v Dánsku,“ dodává Lubor Novák, ředitel závodu Česká Zbrojovka Extreme Euro Open 2024.

Střelecký sport vznikl v sedmdesátých letech v USA v rámci kvalitnějšího výcviku agentů FBI. Letošní patnáctý ročník Česká Zbrojovka Extreme Euro Open 2024 si užil úplně každý.




Zemědělské družstvo Sebranice - místo výkonu práce - Velkokapacitní kravín Svitávka
Svitávka
od 30 000 do 35 000 Kč/měsíc

Detail

GWA personnel s.r.o. - 001
Rajhrad
od 18 900 Kč/měsíc

Detail

OPTIMIA facility s.r.o. - Moravský Písek
Moravský Písek
od 130 Kč/hod.

Detail

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu