130 loutek v Ivančicích láká malé i velké

  • 9. prosince 2019,
  • 12:43,
  • Brno,
  • Pavel Štěpánek

Loutky z dědovy skříně - tak se jmenuje výstava více než 130 loutek Ivančického loutkáře Vladimíra Aujezdského. Čtyřiceti centimetrové figurky ležely přes šedesát let ve skříni, až je v rámci pozůstalosti objevily Aujezdského vnučky a po dohodě z Kulturním a informačním centrem vytvořili unikátní expozici.

Reklama

V Ivančickém Památníku Alfonse Muchy se po březnovém ukončení expozice slavného rodáka rozhodli prostory využít pro další zajímavou výstavu, spjatou s Ivančicemi a jejich umělecky založenými rodáky. Již název Loutky z dědovy skříně leccos napoví.

“Máme tu v současné chvíli zhruba 140 dřevěných, ručně vyřezávaných loutek, které vyřezával před desítkami let místní rodák Vladimír Aujezdský,” říká Magdaléna Černá, ředitelka KIC Ivančice,

Unikátní historický soubor loutek a loutkohereckých propriet byly v minulosti už v Ivančicích vystaven, podle některých pramenů v Orlovně, jiné však uvádějí místní Sokolovnu.

“Ty loutky byly naposledy vystaveny v roce 1960, takže máme je tu vystaveny po šedesáti letech,”  říká Magdaléna Černá, ředitelka KIC Ivančice.

Rodina Aujezdských loutkami, jejich výrobou, ale také jejich uměleckým využitím, doslova žila. Pro Vladimíra Aujezdského se svět loutek stal životní náplní.

“Sám je vyřezával, jeho manželka šila na ty loutky kostýmky, sami dokonce vymýšleli divadelní představení a objížděli okolní vsi, i v Ivančicích probíhala ta loutková představení pro veřejnost,”  říká Magdaléna Černá, ředitelka KIC Ivančice.

Je neuvěřitelné, že takto početně rozsáhlou kolekci loutek vytvořil jediný člověk. Důkazem, že tomu tak bylo, je fotoalbum, ve kterém je zdokumentována tvorba samotným autorem.

“Tam byly fotky zhruba od roku 1955 - 65, ale samozřejmě ty loutky musely vznikat i před tím,”  říká Magdaléna Černá, ředitelka KIC Ivančice.

Výstava loutek je doplněna ručně malovanými kulisami a předměty, které byly nezbytné pro loutková divadelní představení a další veřejné prezentace.

“Sám autor maloval kulisy, dokonce si nahrávali zvuky a jezdili s gramofonem na ta představení a ty zvuky pouštěli z gramofonu.Máme zvukové záznamy, máme je tady vystavené, i s tím gramofonem. ale nepodařilo se nám je přehrát. Takže máme tady spoustu gramofonových desek, ale bohužel gramofon mlčí,”  říká Magdaléna Černá, ředitelka KIC Ivančice.

Loutkový svět je především světem dětí. Proto je potěšující, že na výstavu si nachází cestu i školy, pro které autorka expozice dělá komentované prohlídky.

“Samozřejmě jsme si pro ně připravili i divadýlka, buď s loutkami papírovými nebo stínové divadlo. A pak tady promítáme ve smyčce pohádku o Ferdovi z roku 1963, aby to bylo takové autentické a krátké video o výrobě loutek,”  říká Magdaléna Černá, ředitelka KIC Ivančice.

Vladimír Aujezdský vyráběl loutky i pro známého loutkáře Matěje Kopeckého. Chcete-li se nechat vtáhnout do kouzelného světa loutek Ivančického rodáka, máte na to čas až do konce ledna příštího roku.




Fotovia s.r.o. - Rosice
Rosice
od 20 000 do 40 000 Kč/měsíc

Detail

ŠEDOVÁ pure service, z.ú. - Strážnicko
Strážnice
od 10 500 Kč/měsíc

Detail

Optimus Via s.r.o. - obec Vyškov
Vyškov
od 18 900 Kč/měsíc

Detail

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu