Slovanská epopej se vrací na Krumlovský zámek

  • 27. prosince 2019,
  • 16:27,
  • Brno,
  • Pavel Štěpánek

Dvacet monumentálních pláten Alfonse Muchy se díky rozhodnutí pražského zastupitelstva o zápůjčce opět vrátí na krumlovský zámek. Pro místní je to dobrá zpráva, protože umístění Muchovy Slovanské epopeje na Moravskokrumlovském zámku je pro zvýšení turistické atraktivity města i celého regionu zásadní.

Reklama

Anabáze Slovanské epopeje se stěhováním do Prahy, hledání vhodného a důstojného výstavního prostoru, je nejen zasvěceným kruhům relativně známa. Část tohoto Muchova díla mohli mezitím shlédnout návštěvníci loňské výstavy na Brněnském výstavišti. Prvotní vyostřená prohlášení mezi Prahou a Moravským Krumlovem snad odezněla a nyní se slavné dílo alespoň na nějaký čas opět postěhuje do Krumlova.

“V této chvíli je to posunuto do fáze smluvních ujednání, kdy čekáme od Galerie hlavního města Prahy návrh smlouvy o smlouvě budoucí. Zároveň se blíží do finále dotační peníze z jihomoravského Kraje, zároveň jsme požádali Ministerstvo kultury o dotaci, věci, o kterých jsem dlouhodobě mluvil. Je úžasné, že se podařilo pražskému zastupitelstvu odsouhlasit zápůjčku Slovanské epopeje do Moravského Krumlova. Opakuji to po stopadesáté - já děkuji pražským zastupitelům za nadhled a neuvěřitelnou podporu moravskokrumlovského regionu.”  Tomáš Třetina starosta, Moravský Krumlov

Slovanská epopej se sice vrátí zpět na zámek v Moravském Krumlově, ovšem její aktuální umístění bude trochu jiné, než bylo.

“Teď se nacházíme ve Východním křídle zámku, v Rytířském sále. Zde by mělo být deset obrazů. To vše bude záležet na kurátorovi, který bude obrazy rozmisťovat. V dalších místnostech by měly být 4, 3 a 2 obrazy, to znamená, aby tady bylo celkem 20 obrazů Slovanské epopeje.”  Jiří Všetula kastelán, zámek Moravský Krumlov

Ještě před samotným umístěním obrazů musí být učiněna technická a bezpečnostní opatření, například klimatizace za zhruba 21 milionů.

 “Pak to bude kamerový a bezpečnostní systém, nové osvětlení rytířského sálu a dalších tří sálů, které budou vystavovat Slovanskou epopej.”  Jiří Všetula kastelán, zámek Moravský Krumlov

Moravskokrumlovský zámek prochází velkou rekonstrukcích. Opravuje se věž a  Jižní křídlo.  A tak je asi na místě zeptat se, zda tyto opravy neohrozí jakýmkoliv způsobem vystavené obrazy.

“Slovanská epopej bude vystavena ve Východním křídle a v Rytířském sále. Čili tady nehrozí, že by se měly potkat opravy s výstavou, že by jakýmkoliv způsobem to mohlo ohrozit.”  Tomáš Třetina starosta, Moravský Krumlov

S návratem Epopeje do Krumlova se dá očekávat nárůst turistického zájmu a tím samozřejmě také velký přínos nejen pro Moravský Krumlov, ale v konečném důsledku pro celý region.

“Už v létě 2020 by i v těchto prostorách moravskokrumlovského zámku měly být vystaveny obrazy Muchovy Slovanské epopeje. A my se sem s kamerou opět vypravíme.Pavel Štěpánek, Televize Brno 1.




Město Šlapanice - 001
Šlapanice
od 25 280 do 37 170 Kč/měsíc

Detail

Město Šlapanice - 001
Šlapanice
od 25 280 do 37 170 Kč/měsíc

Detail

Fotovia s.r.o. - Rosice
Rosice
od 20 000 do 40 000 Kč/měsíc

Detail

Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu