V Ivančicích vystavují historické svatební šaty

  • 3. března 2020,
  • 15:21,
  • Brno,
  • Marie Kadlecová

Módu svatebních šatů první poloviny 20. století nabízí výstava Vítej, nevěsto milá… Svatební šaty města i venkova. Ta se koná v ivančickém památníku Alfonse Muchy a hlavní roli zde hrají svatební šaty od počátku 20. století až do 50. let.

Reklama

Výstava svatebních šatů je pomyslně rozdělena do dvou částí, měšťanské a venkovské. Móda v těchto oblastech se totiž značně lišila. Stejně tak i naše současné svatební šaty se liší od těch, které nosily nevěsty v první polovině minulého století.

„Nejstarší svatební šaty máme z roku 1910 a jsou to městské svatební šaty.“

„Každý si představí svatební šaty bílé a tyto šaty jsou ze šedé vlny. Takže jsou tímto trošku zajímavější než svatební šaty, jaké máme v představách dnes.“ Barbora Svobodová, etnoložka a kurátorka výstavy

Druhým nejstarším kouskem jsou venkovské svatební šaty z Bosonoh. Jsou z plyše a mohou překvapit fialovou barvou. Ve venkovské části výstavy najdete také vitrínu plnou svatebních doplňků. Svatební džbány, zdobení klobouků nebo pokrývky hlavy nevěsty a družiček.

„Samozřejmě v každém regionu ta nevěsta měla ty vlasy trošku jinak upravené. My tady máme úpravu hlavy takzvaně do konóšky. To měla nevěsta dlouhé vlasy spletené do copů, takzvaných pantů, které pak měla přichycené hřebenem ozdobeným červenými korálky a kolem hlavy vlastně měla vlasy zapletené speciálně do takových copánků. Ta úprava pak byla vlastně dozdobená věnci kvítí a zelených ratolestí a různých mašlí.“ Barbora Svobodová, etnoložka a kurátorka výstavy

Měšťanská část výstavy nabízí také šaty pro družičku, pánský oblek, ukázky svatebních oznámení a fotografií. Některé exponáty přitom pocházejí přímo od Ivančických žen.

„Inspirací mně byly tady místní ženy, které mě zastavovaly a říkaly: "A já mám šaty po mamince svatební nebo já mám šaty po babičce svatební" a mě to vlastně inspirovalo k tomu, že bych chtěla zkusit udělat výstavu svatebních šatů.“ Barbora Svobodová, etnoložka a kurátorka výstavy

Dvanáctero svatebních šatů, troje šaty pro družičky a mnoho doplňků si můžete v Ivančicích prohlédnout až do 10. května. Třeba z historických kousků načerpáte inspiraci na oživení své vlastní veselky. Marie Kadlecová, TV BRNO 1.




Město Šlapanice - 001
Šlapanice
od 23 390 do 34 370 Kč/měsíc

Detail

ZEMSPOL a.s. Sloup - Farma Žďár
Žďár
od 30 000 Kč/měsíc

Detail

ČOS - Speciální servis s.r.o. - místo výkonu práce nádraží Letovice
Letovice
od 19 500 do 22 000 Kč/měsíc

Detail

Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu