Muzeum v Břeclavi hostí Drákulu a ty druhé

  • 10. března 2020,
  • 17:52,
  • Brno,
  • Pavel Štěpánek

O tom, že nejznámějším upírem je hrabě Drákula, nebude určitě nikdo pochybovat. Putovní a malinko hrůzostrašnou výstavu o krvavé historii, která představuje smyšlené bytosti, ale zejména reálné postavy z dávné minulosti, můžete vidět v Městském muzeu a galerii Břeclav.

Reklama

Málokdo tuší, že jako literární předloha na nejslavnějšího upíra mohla Bramu Stokerovi posloužit jihočeská kněžna Eleonora Amálie ze Schwarzenbergu. I s jejím tajemným osudem vás seznámí výstava v břeclavském muzeu Pod vodárnou. Už gotické kroniky zmiňují několik zásadních případů, se kterými se můžete seznámit na stylizovaném upírském hřbitově. Na výstavě nechybí ani Alžběta Báthory, známá jako Čachtická paní, či Karlštejnská paní Kateřina Bechyňová z Komárova, která v polovině 16. století umučila nejméně 14 poddaných. Pokud si budete chtít rozšířit své znalosti ještě více, můžete probádat typy upířích zubů, a dozvíte se, v kolika podobách je možné upíra potkat. Expozice připomene i pověst o zámeckém správci ze Žďáru Aloisi Ulrichovi, který se lidem zjevoval i po své smrti, a musel být tedy znovu usmrcen. Speciálně pro tuto výstavu také vznikly multimediální pohyblivé obrazy, které vystraší úplně každého návštěvníka. 

Výstava měla v roce 2016 premiéru v Letohrádku Mitrovských v Brně a následně putuje po českých a moravských památkách a muzeích.

Upíři, Čachtická paní, náhrobky, pootevřené rakve nebo třeba vraždící obrazy. To vše můžete zhlédnout na malinko děsivé výstavě Dracula a ti druzí, která bude až do 5. dubna v břeclavském muzeu. Pokud jste příznivci méně drakonické a morbidní podívané, i pro vás má muzeum něco v plánu.

Muzeum a galerie Břeclav chce pro další část roku oslovit také mladší část populace, dětské návštěvníky a rodiny s dětmi.

“Budou mít možnost zhlédnout výstavy Igráček, nebo Pat a Mat.”  Gabriela Dreslerová odborná pracovnice, MMGB Břeclav

Jak v muzeu, tak v synagoze či v Lichtenštejnském domě pak připravují pracovníci muzea také galerijní výstavy.

“Jsou zde prezentováni především regionální umělci. Zde bych připomněla, že v září zde bude výstava Cyrila Urbana, která připomene 90. výročí od jeho narození.” Gabriela Dreslerová odborná pracovnice, MMGB Břeclav

Ke čtyřstému výročí bitvy na Bílé hoře je připravována výstava s názvem Na počátku byla bitva. Ukáže důsledky bitvy na dlouhé období pro české země.

“Bitva na Bílé hoře bude také hlavním tématem na letošní Muzejní noci, kterou připravujeme na poslední květnovou sobotu. Jste srdečně zváni.” Michaela Jurošková etnografka a historička, MMGB Břeclav

Mnohem víc se dozvíte na ať už probíhajících nebo chystaných výstavách a v expozicích břeclavského muzea. Ty nejzajímavější se vám budeme snažit přiblížit i prostřednictvím našich kamer. Pavel Štěpánek, TV Brno 1.




AGEN-CE, s.r.o. Bučovice
Bučovice
od 18 000 Kč/měsíc

Detail

Agentura hospodaření s nemovitým majetkem - Provozní středisko 0624 Vyškov
Vyškov
od 25 000 Kč/měsíc

Detail

Bartoň a Partner s.r.o. - Brno, Jihomoravský kraj
Brno
od 7 000 Kč/měsíc

Detail

Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu