Slavnosti okurek se ve Znojmě konaly už po dvanácté

  • 5. srpna 2019,
  • 9:06

Dvanáctý ročník slavnosti okurek opět zaplnil znojemské náměstí stánky a milovníky dobrého jídla. Nakládačky a rychlokvašky tvořily základ. Který doplnily desítky dalších pokrmů s okurkami. Nechyběl ani doprovodný program a soutěže pro děti.

Reklama

Na znojemském náměstí se už tradičně každý první srpnový víkend konají v rámci Znojemského kulturního léta Slavnosti okurek. I letos tomu nebylo jinak. A tak mohli návštěvníci ochutnávat znojemské dobroty z desítek různých stánků.

"Slavnosti znojemských okurek pořádáme každý rok právě v tomto období. A návštěvníci mohou ochutnat nejen okurky, nejen rychlokvašky, ale mohou ochutnat třeba i tradiční lák nebo jiné pokrmy z okurek," řekl Jan Grois, starosta, město Znojmo.

O zábavu bývá na slavnostech postaráno. Nechybí totiž kulturní program a gastro show. Letos se se svými recepty představila kuchařka Karolína Kamberská.

"Dělala jsem už v prvním vstupu candáta na černém pivu, ke kterému se perfektně hodí salát z čočky belluga s kyselými okurkami," řekla Karolína Kamberská, gastronomická novinářka a kuchařka.

Na své si přišly během slavností i děti. Měly možnost prohlédnout si zemědělskou techniku čítající 20 zemědělských traktorů a ochutnat okurky v běžných i netradičních variantách.

"To znamená hamburgery, pití, koktejly. Vše je ale vždy nějak spojené s tou znojemskou okurkou," řekl Jan Grois.

Děti si také mohly během odpoledne vyzkoušet skládání okurek do sklenic i jejich zavařování.

"Každá sklenice se podepíše. Když je to zavařené, dítě si to potom odnese. Takže je to i takové edukativní," řekl František Koudela, ředitel, Znojemská beseda.

Soutěžili také samotní výrobci okurek v soutěži o nejlepší nakládačku a rychlokvašku. Pana starosty i návštěvníků slavností jsme se zeptali, v jaké úpravě mají znojemské okurky nejraději.

"Mám nejradši sterilované, rád ochutnávám lák. Ale právě v tom období vždy zhřeším tou klasickou znojemskou rychlokvaškou," řekl Jan Grois.

anketa

Slavnosti okurek nejsou zdaleka to jediné, co Znojemské kulturní léto nabízí.

"Dovolím si pozvat i na tzv. Hradební pondělky, protože tady máme ojedinělé hradební opevnění, kde navštívíte 6 věží. A k tomu děláme právě v pondělí doplňující program," řekl František Koudela.

Ten zahrnuje např. střelbu z luku či kuše nebo vystoupení sokolníků. Zároveň se blíží i divadelní festival Znojmo žije divadlem, který se bude odehrávat v šapitó na Horním náměstí.



Agentura hospodaření s nemovitým majetkem - Provozní středisko 0624 Vyškov
Vyškov
od 20 000 do 30 000 Kč/měsíc

Detail

AGEN-CE, s.r.o. - Nové Hvězdlice
Hvězdlice
od 18 000 Kč/měsíc

Detail

Město Šlapanice - 001
Šlapanice
od 25 280 do 37 170 Kč/měsíc

Detail

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu