Zámek v Moravském Krumlově je v rekonstrukci

  • 25. července 2019,
  • 9:15

Moravský Krumlov se snaží o navrácení Slovanské epopeje. O jeho zapůjčení jedná z představiteli Prahy. Zároveň se snaží zvelebit i samotný zámek. Začala rekonstrukce jeho jižního křídla.

Reklama

Začala rekonstrukce jižního křídla zámku v Moravském Krumlově. Zároveň zdejší radní jednají s představiteli hlavního města o pětiletém zapůjčení Slovanské epopeje.

"Pokud se Slovanská epopej vrátí do Moravského Krumlova, tak bude umístěna ve východním křídle, které s opravou jižního křídla souvisí pouze jednou místností, takže opravy se východního křídla v této chvíli nedotknou, takže mohou být pražští zastupitelé naprosto v klidu, protože epopej bude vystavena v luxusních nádherných podmínkách," řekl Tomáš Třetina, starosta, Moravský Krumlov.

O tom, že návrat Slovanské epopeje do Moravského Krumlova je dobrá myšlenka, panuje na jižní Moravě shoda napříč politickým spektrem.

"Já si myslím, že případné umístění Slovanské epopeje do zámku v Moravském Krumlově je přesně to, co bychom měli sledovat v turistickém ruchu, protože v ten okamžik Moravský Krumlov získává naprosto unikátní záležitost, která přitáhne turisty, přitáhne ekonomický rozvoj do území. A to si myslím, že je věc, která je nesmírně důležitá," řekl Jan Vitula, náměstek hejtmana, Jihomoravský kraj.

Jednání budou ještě dlouhá. Zdá se ale, že návrat Slovanské epopeje do Krumlova dostává stále reálnější obrysy.

"Já jsem měla možnost s Petrem Vokřálem jednat, s panem radním pro kulturu v Praze, zhruba před 4 týdny. Ten nás ubezpečil, že nastavení koalice je v Praze takové, že jsou připraveni pomoci zapůjčit Slovanskou epopej do Moravského Krumlova. Je samozřejmě nutno podotknout, že je potřeba ještě jednat s rodinou, která má do této věci co mluvit, která se soudí s Prahou o Slovanskou epopej," řekla Taťána Malá, radní, Jihomoravský kraj.

Rekonstrukce jižního křídla krumlovského zámku bude stát 120 milionů korun a potrvá 3 roky. Je financována z operačního programu EU, ze kterého bude vyčerpána nejvyšší možná částka 95 milionů korun. Zbytek doplatí město Moravský Krumlov.



Gabriela Braunerová 001
Bučovice
od 300 do 500 Kč/hod.

Detail

Bartoň a Partner s.r.o. - Brno, Jihomoravský kraj
Brno
od 7 000 Kč/měsíc

Detail

Agentura hospodaření s nemovitým majetkem - Provozní středisko 0624 Vyškov
Vyškov
od 20 000 do 30 000 Kč/měsíc

Detail

Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu