Znojemská náměstí ovládlo historické vinobraní

  • 17. září 2019,
  • 16:45

Znojmo má za sebou 37. ročník vinobraní. Během něj se každoročně vrací do dob Jana Lucemburského. V pátek konšelé otevřeli mázhauzy místních vinařů a davy návštěvníků si mohli vychutnat nejen kvalitní víno i sladký burčák, ale také nabitý kulturní program.

Stáhnout video
Reklama

Bohatá nabídka vín, burčáku, ale i dalších gastronomických specialit byla v centru města takřka na každém rohu. A Masarykovo a Horní náměstí společně se scénou Na Káře nabídly průřez různými hudebními styly.

“Město Znojmo dělá samozřejmě spoustu kulturních a sportovních akcí, ale Znojemské vinobraní je samozřejmě top akce, je to největší akce, pořádaná městem Znojmem. Ale co se týká Znojemského historického vinobraní, tak je to i největší svátek vína v České Republice,” uvedl Jan Grois (ČSSD), starosta, město Znojmo.

Co je alfou a omegou Znojemského vinobraní, co nesmí na žádném ročníku chybět a za čím se sjíždí lidé z celé Evropy, to nám prozradil ředitel pořádající Znojemské Besedy.

“Znojemské historické vinobraní, tak je dominantní samozřejmě to víno, to je priorita číslo jedna, dokonce už začíná převyšovat i ten burčák. Protože přece jenom víno jenápoj, za kterým budou přijíždět po celý rok návštěvníci a vinobraní bereme jako pozvánku do města Znojma v průběhu turistické sezóny například. A historické, samozřejmě dominantní je ten průvod, hned za tím vínem, protože na tom se podílejí místní dobrovolníci, je tam na 500 účinkujících, samozřejmě, jsou tam profesionálové, takže na tom si opravdu zakládáme,” vysvětlil František Koudela ředitel, Znojemská Beseda.

Páteční brzké odpoledne a pomalu se naplňující obě náměstí dávaly tušit, že letošní ročník bude návštěvnicky minimálně stejně úspěšný, jako ten loňský. Nedočkavé návštěvníky naladil na tu správnou vinařskou notečku dětský folklorní soubor Dyjavánek. Oficiálně vše zahájily fanfáry a přivítání starostou města.

A víkendový maraton, který ve Znojmě chystají prakticky celý rok, mohl začít. Ovšem začátek to byl pouze pro návštěvníky. Pořadatelé už pracují na ročníku příštím.

“Včera už jsme uzavírali smlouvy na 2020, takže ta práce začíná, kdy začíná tohle vinobraní, tak začíná už na dalším ročníku, samozřejmě. Protože se objevují nějaké příležitosti, chceme být napřed v tomhletom, připravujeme nějaké novinky a to je potřeba dobře promyslet,” doplnil František Koudela ředitel, Znojemská Beseda.

A co je v průběhu víkendu největším lákadlem, jestli všechny ty dobře vypadající, vonící pochutiny, nebo program, v tom má starosta Znojma jasno.

“Návštěvníci Znojemského vinobraní jdou právě za tou kulturou, za kapelami, tancem, za tím folklorem. Ale samozřejmě vždycky je to spojené i stou gastronomií, to znamená s burčákem a s kvalitním vínem,”sdělil Jan Grois (ČSSD), starosta, město Znojmo.

Ředitel Znojemské Besedy upozorňuje, co by si rozhodně neměli nechat návštěvníci utéct.

“Pro mě je velice zajímavé navštívit mázhauzy, které jsou dominantou toho historického vinobraní, historické průchody, dvorky, na které se člověk během roku nedostane a každý ten mázhaus má vlastní program a je tam jiné vinařství, takže ta nabídka je tak obrovská, že tohle bych chtěl si v klidu jednou projít.Ale i kdybych měl volno, tak 3 dny na to stačit nebudou,” doporučil František Koudela ředitel, Znojemská Beseda.

Letošní novinkou byly také upomínkové předměty, které si každý návštěvník mohl zakoupit hned u vstupních historických bran - batůžek, tašku, ekokelímek nebo pro děti dřevěné jojo. Všechno se za víkend určitě stihnout nedá, ale pro všechny, kteří si na letošní historické vinobraní našli cestu, byl 37.ročník této velkolepé akce zážitkem, na který budou minimálně do příštího roku vzpomínat.



Obec Nebovidy - Nebovidy
Nebovidy
od 30 000 do 36 000 Kč/měsíc

Detail

Horákova farma,a.s. - Jatka Borkovany
Borkovany
od 20 000 do 30 000 Kč/měsíc

Detail

Optimus Via s.r.o. - obec Vyškov
Vyškov
od 18 900 Kč/měsíc

Detail

Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu