Koronavirus způsobuje krizi i ve výstavnictví

  • 10. března 2020,
  • 16:26,
  • Brno,
  • Pavel Štěpánek

Česko zakázalo kvůli koronaviru akce, kde se sejde více než sto lidí. Od středy se uzavřou také školy. Oznámil to premiér Andrej Babiš po jednání Bezpečnostní rady státu. A právě rušení akcí způsobuje jejich organizátorům významné komplikace. Ty pociťují už teď například i výstavářské firmy.

Reklama

Dění okolo koronaviru postupně zasahuje všechny oblasti života. Po úterním zasedání vlády a Bezpečnostní rady státu byl vyhlášen zákaz všech kulturních, společenských i sportovních akcí nad 100 lidí. Zároveň bylo od středy vyhlášeno uzavření všech základních a středních škol a také univerzit. Zatím není jasné na jak dlouho. Katastrofický vývoj v posledních dnech a týdnech vedl k jednání i Asociaci výstavářských firem ČR. Podle výstupů z jednání je situace opravdu kritická.

“Najednou ze sta procent jsme na nule. Já říkám, z plně rozjetého auta jsme narazili do zdi, stojíme, ocitli jsme se v naprosto bezprecedentní situaci, kterou jsme ještě nikdy nezažili a na kterou jsme se nemohli ani nijak připravit.” Jiří Carda předseda, Asociace výstavářských firem ČR

Evropské veletrhy byly nuceny posunout minimálně desítku výstav. Ztráta výstavářských firem byla vyčíslena na zhruba 450 milionů korun.

“My tady určitě nechceme sanovat naše ztráty. Žádáme o pomoc pro naše lidi, pracovníky, řemeslníky. To jsou ti šikovní, to je to naše exportní zboží a chceme, abychom si je udrželi, a tím i výstavářství v České republice.” Jiří Carda předseda, Asociace výstavářských firem ČR

Většina pracovníků výstavářských firem i drobných živnostníků pracujících v tomto odvětví by při současném stavu nejspíš skončila na úřadu práce nebo by byla nucena přejít do odvětví, které zatím tento kolaps nezasáhl. Předseda Asociace prozradil, jak by tedy konkrétní pomoc od státu mohla vypadat.

“Odsunutí odvodu zdravotního a sociálního, chceme požádat o příspěvek na mzdu. Ty naše požadavky směřují k tomu, abychom nemuseli naše pracovníky poslat na úřad práce.” Jiří Carda předseda, Asociace výstavářských firem ČR

Posunutí termínu dalších veletrhů už oznámily i Veletrhy Brno. Aktuální dění a vývoj událostí spojených s koronavirem budeme i nadále sledovat a postupně vás o všem informovat. Pavel Štěpánek, TV Brno 1.




Agentura hospodaření s nemovitým majetkem - Provozní středisko 0624 Vyškov
Vyškov
od 20 000 do 30 000 Kč/měsíc

Detail

Gabriela Braunerová 001
Bučovice
od 300 do 500 Kč/hod.

Detail

Horákova farma,a.s. - Jatka Borkovany
Borkovany
od 20 000 do 30 000 Kč/měsíc

Detail

Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu