V Praze probíhal světový gastroenterologický kongres

V Praze probíhal Gastro Prague, společný kongres Světové gastroenterologické organizace a České gastroenterologické společnosti.

Reklama

V Praze proběhl Gastro Prague, společný kongres Světové gastroenterologické organizace a České gastroenterologické společnosti. Profesora Julia Špičáka, který kongresu spolupředsedá, jsme se zeptali, co přinese setkání našim lékařům a pacientům a naopak co mohou čeští gastroenterologové nabídnout světu.

"Musím říci, že česká gastroenterologie je ve světě opravdu velmi pozitivně vnímaná, například screeningový program kolorektálního karcinomu, to je principiální záležitost nejen gastroenterologie, ale celé medicíny, takže v této oblasti jsme přispěli zásadními informacemi již v 80. letech, takže rozhodně máme světu co nabídnout, jsme vyhledávaní partneři. Na druhé straně jsou samozřejmě důležité informace, které tedy zde zazní a které pochopitelně zase posunou ten obor kupředu právě třeba v oblasti onkologie, ale také v oblasti transplantací, v oblasti léčby virových hepatitid a podobně," řekl Julius Špičák - přednosta, Transplantcentrum IKEM.

Na kongresu Gastro Prague jsme poznali i známého britského onkologa, vědce a autora mnoha vědeckých publikací, doktora Petera Harpera. Přijel přednášet o tématu snižování rizika v souvislosti s kouřením. 

"Pane doktore, co to znamená?"

"Zcela přestat kouřit je nepochybně nejlepší, ale když se podíváte do statistik, až 60 % kuřáků, kteří již onemocněli rakovinou, kouří stále dál. Zanechat kouření prostě není jednoduché, proto lékařská věda hledá metody, jak těmto lidem pomoci. Pokud se bez nikotinu neobejdou, zkoumat bezdýmé alternativy tabáku, jako je vaping či heeting. Na základě vědeckých dat o nich pacienty informovat jako o cestě ke snižování rizika kouření," řekl Peter Harper - onkolog.

Další kongres Světové gastroenterologické organizace se bude konat opět za rok v prosinci, kdy Prahu jako hostitele vystřídá Dubai.




Agentura hospodaření s nemovitým majetkem - Provozní středisko 0624 Vyškov
Vyškov
od 25 000 Kč/měsíc

Detail

Horákova farma,a.s. - Jatka Borkovany
Borkovany
od 20 000 do 30 000 Kč/měsíc

Detail

Agentura hospodaření s nemovitým majetkem - Provozní středisko 0624 Vyškov
Vyškov
od 20 000 do 30 000 Kč/měsíc

Detail

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu