Lužním lesům pomůže voda z Nových Mlýnů

  • 6. března 2020,
  • 19:51,
  • Brno,
  • Marie Kadlecová

Voda zachycená do vodní nádrže Nové Mlýny během dešťových srážek v únoru nyní pomáhá lesům v oboře Soutok nedaleko Břeclavi. Místní lužní lesy jsou už několik let sužovány suchem a závlaha má pomoci zmírnit jeho negativní účinky.

Reklama

Obora Soutok je největší oborou v České republice a nachází se severně od soutoku Moravy a Dyje. Místní lužní lesy jsou jedny z nejrozsáhlejších a vážou na sebe řadu chráněných organizmů jak z řad flóry, tak fauny. Se suchem se oblast potýká už řadu let.

„Tak samozřejmě on je to chronický problém, který se táhne už od minulého století. Vznikl v době, kdy se ohrazovaly ty velké řeky Morava, Dyje. Lesníci už v té době sledovali, že porosty chřadnou, a řešili tu situaci. Vybudovali tam revitalizační soustavu a řadu objektů tak, abychom byli schopni vodu v té oblasti zadržet. Bohužel ta situace se postupem doby zhoršuje a my na to budeme muset reagovat.“ Miroslav Svoboda, ředitel Lesního závodu Židlochovice, Lesy ČR  

Ačkoli letošní situace s nedostatkem vody ve sněhu naznačuje další rok extrémního sucha, díky zvýšeným srážkám v únoru se podařilo na Nových Mlýnech vytvořit dostatečnou zásobu vody k vytvoření umělé povodně, kterou vodohospodáři řízeně vypustili.

„Tak tím místem číslo jedna je vodní nádrž Nové Mlýny, na které otevřeme segment a pustíme větší množství vody. Běžně je odtok z vodní nádrže v tomto období 20 metrů krychlových za vteřinu, my pouštíme 90 metrů krychlových za vteřinu. Ta voda se po několika hodinách dostane právě do oblasti obory Soutok, kde jsou rozdělovací objekty. Je tam systém stavidel, kanálů, koryt, do kterých se ta voda dostává, a v závislosti na množství vody je to území zaplavováno. Při tom množství 90 metrů krychlových za vteřinu už dochází i k zaplavování luk a mezí.“ Petr Chmelař, tiskový mluvčí, Povodí Moravy

Povodí Moravy spolu s Lesy České republiky spolupracovalo na povodňování lužních lesů už v letech 2017 a 2019. Rok 2018 byl natolik suchý, že se umělou povodeň realizovat nepodařilo. Společně ale plánují další projekty, které přivedou do oblasti více vody.

„Připravujeme s Povodím Moravy projekt příčného objektu na řece Dyji, který by umožnil efektivněji využívat i nižší průtoky v řece Dyji a v podstatě více té vody odklonil do oblasti lužních lesů Soutoku. Protože tak, jak to probíhá teď, tak samozřejmě tím zvýšením průtoku, těmi nápustnými objekty, se určité množství dostane, ale poměrně velká část té vody odteče do Rakouska, a proto bychom rádi zajistili tím manipulovatelným příčným objektem větší možnost využití průtoku pro závlahu těch lužních lesů, a to by mohlo pomoct i těm lužním porostům.“ Miroslav Svoboda, ředitel Lesního závodu Židlochovice, Lesy ČR

Vodohospodáři zvedli stavidla Nových Mlýnů v úterý v ranních hodinách. Ve čtvrtek se poté odtok vrátil na standardních 20 metrů krychlových za sekundu. Ačkoliv by lužní lesy podobnou umělou povodeň potřebovaly častěji, další povodňování během roku není pravděpodobné kvůli dlouhodobému stavu sucha na celém území republiky. Marie Kadlecová, TV Brno 1.




Gabriela Braunerová 001
Bučovice
od 300 do 500 Kč/hod.

Detail

AGEN-CE, s.r.o. Bučovice
Bučovice
od 18 000 Kč/měsíc

Detail

AGEN-CE, s.r.o. - Nové Hvězdlice
Hvězdlice
od 18 000 Kč/měsíc

Detail

Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu