Tisíce lidí přihlíželi rozsvícení vánočního stromu

  • 2. prosince 2019,
  • 17:55,
  • Brno,
  • Pavel Štěpánek

Přesto, že vánoční trhy na některých brněnských náměstích začaly již předposlední listopadový pátek, ty pravé Brněnské vánoce jako každý rok zahájilo až slavnostní rozsvícení stromu na náměstí Svobody. Tato tradice v Brně letos slaví už 95. narozeniny.

Reklama

Výzdoba v ulicích blížící se vánoce všem samozřejmě připomíná, ale ten opravdový start brněnských vánoc je každý rok až společně s rozsvícením vánočního stromu na Svoboďáku. A jako každý rok, i letos se zde sešlo několik tisícovek lidí. Tak jsme mezi ně vyrazili s kamerou a ptali jsme se, jak se jim ten letošní strom líbí.

Stejnou otázku jsme také položili zástupci radnice, Petru Hladíkovi i sličné moderátorce Katce.

„Vánoční strom není tak velký, ale je zase krásný, hustý, a trošku připomíná, byť je to jedlička, stříbrný smrk, když k němu přijdete, je takový světlý,” řekl Petr Hladík, 1. náměstek primátorky, město Brno.

„Letošní vánoční strom je krásný, loňský byl krásný, předloňský byl krásný, v Brně máme vždy krásný vánoční strom,” doplnila Kateřina Mendlová-Horáčková, herečka, moderátorka.

Tradice charitativních vánočních stromů v Brně letos slaví 95. let, jak nám v rozhovoru připomněl 1. náměstek primátorky.

Je to přesně sto let, 22.prosince 1919 tři přátelé, mimo jiné i Rudolf Těsnohlídek, kteří v lese našli malou Lidušku a zachránili to 17-ti měsíční dítě právě pod „ smrkem, a jeho napadlo, že to je takový symbol, že by se na náměstí měly stavět smrky, a proto už pět let po té, je to 95 let, v roce 1924, bylo zde na hlavním brněnském náměstí, na nám. Svobody umístěn první vánoční Strom Republiky.”

A nás tedy zajímalo, jaké je povědomí o tom, kdo a proč vlastně tuto tradici v Brně započal.

„ Samozřejmě, zdravíme Rudolfa Těsnohlídky na horu, že vlastně tuto krásnou tradici, nejen tady v Brně, ale vůbec v České Republice. Nebyla to jeho myšlenka, byl to převzatý nápad z Dánska, a je to za mě moc hezký nápad,” dodala Kateřina Mendlová-Horáčková herečka, moderátorka

Ovšem u běžných návštěvníků to s povědomím o původci tradice nebylo tak slavné.

Nakonec se tedy přece jen lidé, znalí této historie našli. Tak za všechna a pro všechny - děkujeme pane Těsnohlídku za tuhle krásnou tradici.




JD Security s.r.o. - Hodonínsko
Hodonín
od 113 Kč/hod.

Detail

ČOS - Speciální servis s.r.o.- Nádraží Hustopeče
Hustopeče
od 19 500 do 22 000 Kč/měsíc

Detail

Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu