KAM vypsal největší soutěž v historii Česka

  • 3. září 2020,
  • 7:50,
  • Brno,
  • Jana Holubová

V Brně odstartovala největší architektonická soutěž v historii České republiky. Architekti z celého světa se nyní mohou přihlašovat s nápady na podobu nového hlavního nádraží. Portfolia svých dostavadních projektů mohou zasílat do pětadvacátého září.

Reklama

Kancelář architekta města spustila mezinárodní urbanisticko-dopravně-architektonickou soutěž o návrh nového hlavního nádraží. To by mělo stát u řeky, na místě současného dolního nádraží.

„Myslíme si, že to bude nejlepší nádraží ve střední Evropě, ono se tolik úplně nových nádraží nestaví , a myslíme si, že to bude výjimečný návrh, právě proto děláme tu soutěž,“ uvedl Michal Sedláček, ředitel KAM.

Doposud největší architektonická soutěž v historii České republiky je užší a dvoufázová. Znamená to, že šanci zvítězit budou mít nejen přímo oslovení soutěžící, ale také zájemci z řad domácích i zahraničních architektů.

„Tři architekti budou vyzváni na přímo, jsou to autoři nádraží ve Vídni, v Berlíně a v Amsterdamu, a dalších devět architektů, účastníků, vybere na základě zaslaných portfólií porota,“ vysvětlil Michal Sedláček, ředitel KAM.

V další fázi pak těchto dvanáct architektů představí návrh na podobu nového hlavního nádraží. Budou pracovat s několika již určenými parametry – nádraží bude na mostě ve výšce 7 metrů nad zemí a bude mít 7 nástupišť. Jak bude zastřešeno, kde bude hlavní vstup nebo jak bude vypadat hala a blízké okolí nádražní budovy, to vše už bude čistě v jejich rukou.

„Potom 4 vybraní architekti postoupí do druhého kola a závěrečné výsledky budeme znát v červnu 2021,“ řekl Michal Sedláček, ředitel KAM.

Vítěze bude vybírat odborná porota, avšak nádraží bude ve využívat široká veřejnost. Zeptali jsme se proto cestujících, jak by si nové nádraží představovali.

ANKETA

Nádraží u řeky už má město v plánu téměř sto let. Vyhlášení soutěže je zásadním krokem k naplnění této vize.

„To současné nádraží nestačí a už dávno jsme ho měli postavit, ale nikdy k tomu nedošlo, vždycky nám do toho něco vpadlo,“ doplnil ředitel KAM Michal Sedláček.

Architekti, kteří mají zájem rozhodovat o jeho podobě, své žádosti a portfolia zasílat do 25. září.




Agentura hospodaření s nemovitým majetkem - Provozní středisko 0624 Vyškov
Vyškov
od 20 000 do 30 000 Kč/měsíc

Detail

AGEN-CE, s.r.o. Rostěnice
Rostěnice-Zvonovice
od 21 000 do 22 000 Kč/měsíc

Detail

Gabriela Braunerová 001
Bučovice
od 300 do 500 Kč/hod.

Detail

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu