Po více než 800 letech existence Zelený trh svou funkci nezměnil

  • 14. května 2024,
  • 20:57,
  • Brno,
  • Jan Kruba

Zelný trh je unikátní místo, které svému účelu slouží již od vzniku města Brna.

Reklama

Nakupujeme tu, nebo jen tak procházíme. Považujeme ho za součást všedního života, ale možná si ani neuvědomujeme, že ho drobní pěstitelé z okolí využívají již od nepaměti.

"Historie Zelného trhu sahá až do třináctého století, kdy se objevuje název Horní tržiště nebo také Staré tržiště. Nicméně v patnáctém století se nám ustálil název Zelný trh," upozornila Hana Ručková, průvodkyně pod Zelným trhem.

Od jara do podzimu se tu nabízí široký sortiment sezónních výpěstků. Trhy má na starosti paní Ludmila Oulehlová, místostarostka městské části Brno-střed.

"Pro návštěvníky i prodejce se snažíme vytvářet co nejlepší podmínky, aby se nám sem stále vraceli, což doufám, že se nám docela daří, protože zde máme i prodejce, kteří zde prodávají více než třicet let. A dokonce i někteří předali už ty své stánky svým dětem," konstatovala Ludmila Oulehlová, místostarostka MČ Brno-střed.

Letošní jaro umožnilo otevřít trhy již v únoru. Nejprve květiny, sazenice, potom přibyl medvědí česnek, chřest. Sortiment se řídí podle toho, co zrovna roste nebo dozrává.

"V horní části tržiště, tady na Zelném trhu, jsme se snažili vybudovat takzvanou gastro zónu. Přes léto sem dáváme jako městská část i lehátka," upozornila Ludmila Oulehlová, místostarostka MČ Brno-střed.

Důležitá je především spokojenost všech, kdo náměstí navštíví.

anketa

"Říkala jsem si, že si pořídím nějaké bylinky na zahradu. Případně nějakou zeleninu. Takže se zatím jen tak porozhlížím."

"Teď jsem si koupila kudrnatou petrželku a libeček."

"Zelňák je dobrý s tím výběrem. Teď zrovna se bude všechno sázet, takže by si měl každý přijít na své."

Zelný trh je ale i centrem kulturního dění. Konají se zde různé festivaly. Ale největší akcí jsou již tradičně vánoční trhy.

"Mají neskutečnou atmosféru danou i tím prostředím tady na Zelném trhu. A my se snažíme, aby padesát procent těch prodejců zde byli řemeslníci a nositelé tradic," uvedla dále Ludmila Oulehlová, místostarostka MČ Brno-střed.

I díky atmosféře Zelného trhu v loňském roce Brno získalo prestižní titul Hlavní evropské město Vánoc. Brno však neusíná na vavřínech a myslí samozřejmě i na děti.

"Loni byla u Jošta sláma, kterou děti strašně kvitovaly. A letos jsme se rozhodli, že to zase posuneme o trošku dále a budeme mít tady v zadní části Zelného trhu vytvořenou takovou hrací plochu," doplnila Ludmila Oulehlová, místostarostka MČ Brno-střed.

Zelný trh plní úlohu obchodního a společenského centra nepřetržitě zhruba osm set let. Je to unikát, na který můžeme být právem hrdi.




MACH DRŮBEŽ a.s. - Moravany u Brna
Moravany
od 25 000 do 30 000 Kč/měsíc

Detail

Moje služby s.r.o. - místo výkonu práce Blansko
Blansko
od 19 000 do 20 000 Kč/měsíc

Detail

Bodron s.r.o. - 02
Malhostovice
od 20 000 Kč/měsíc

Detail

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu