Na Kociánce vyrostl Dům pro Julii

  • 13. června 2024,
  • 18:01,
  • Brno,
  • Eva Meissnerová

V červnu má být zkolaudován a v srpnu by měl otevřít brány svým prvním klientům. Řeč je o dětském lůžkovém hospici Dům pro Julii, který je v České republice zatím jediným zařízením svého druhu.

Reklama

V klidném prostředí zahrady Domova pro seniory na Kociánce vyrostl dětský lůžkový hospic. Tento v České republice jedinečný projekt vznikl díky iniciativě Radky Vernerové, která se s podobnými projekty setkala v zahraničí. Je ředitelkou nadace a hospice Dům pro Julii, nesoucím jméno po děvčátku, které tento svět opustilo ve věku sedmi měsíců.

“Naše služba je určena pro děti, mladé dospělé, od jednoho do šestadvaceti let. Jsou to děti, klienti s nevyléčitelným onemocněním, s život limitující nebo život ohrožující diagnózou,” uvedla koordinátorka pobytových služeb, Lucie Koudelová.

Rodiče se o své nemocné děti často starají 24 hodin denně. Hospic poskytuje terénní odlehčovací službu, ale hlavně odlehčovací služby s pobyty krátkodobého i dlouhodobého charakteru v hospici.

“Často se rodiče nevyspí, nemůžou trávit čas třeba se zdravým sourozencem, nikdy nebyli na dovolené, běžné věci, jít si nakoupit, jít ke kadeřníkovi, jít k lékaři nebo třeba i plánovaný zákrok, když má jednoho z rodičů v nemocnici, tak si to nemůže často dovolit, protože o to dítě se nikdo jiný nepostará,” vysvětlila Lucie Koudelová.


Částečně prosklená budova obložená dřevem, uprostřed atrium se vzrostlými stromy, rybníčkem a svěže zelenou trávou. Uvnitř společenská místnost a kino. To vše navozuje příjemnou atmosféru, která se s pobytem v nemocničním zařízení nedá srovnávat.

“Jelikož se jedná o unikátní zařízení, které v Česku ještě nemá obdoby, tak jsme se inspirovali v zahraničí. Konkrétně v Anglii, kde už mají větší tradici a více než 50 zařízení podobného druhu. A konkrétně jsme zajeli s architekty v roce 2018, tuším to bylo, do Bluebell Wood Children's Hospice, kde nám poskytli veškeré know-how, jak se říká, abychom věděli, co je vhodné, jak to postavit,”řekl Pavel Kachlík, mluvčí neziskové organizace Dům pro Julii.

“Máme tady profesionální tým, jehož součástí jsou pracovníci v sociálních službách, což jsou pečovatelky. Pak máme zdravotní sestřičky a různé terapeutické aktivity, dělají s klientem. Máme tady smyslovou místnost snoezelen. Máme tady místnost pro arteterapii, muzikoterapii, máme místnosti pro fyzioterapii, máme tu bazén na terapii watsu,” doplnila Lucie Koudelová.

"Projekt hospice Dům pro Julii byl realizován díky podpoře města Brna. Stavba stála 184 milionů korun bez DPH. Z toho se Evropské fondy podílely částkou 86 milionů korun."

“My už s touto organizací spolupracujeme od roku 2018 a z toho původního záměru, kdy město chtělo poskytnout pouze pozemek pro stavbu dětského hospice, jsme se pak rozhodli stát se i investorem celé stavby. Ta dětská paliativní péče je totiž v začátcích a my cítíme, že je potřeba pomáhat v této organizaci, jak rodičům, tak samotným dětem,”sdělil mluvčí brněnského magistrátu Filip Poňuchálek.

Brány svým klientům otevře Dům pro Julii v srpnu. A jeho financování nebude jednoduché. Česká legislativa totiž pojem “dětský hospic” nezná. Roční náklady by měly činit kolem 25 milionů korun. Peníze budou pocházet z různých zdrojů. Důležitou roli hrají dary a na pobyt budou přispívat i sami rodiče. Přitom by dle získaných informací bylo potřeba, aby v České republice tato zařízení byla alespoň čtyři.




JARA stavební společnost, s.r.o. Vyškov
Vyškov
od 30 000 Kč/měsíc

Detail

Bartoň a Partner s.r.o. - Brno, Jihomoravský kraj
Brno
od 7 000 Kč/měsíc

Detail

DOZETR s.r.o. - 01
Vojkovice
od 30 000 do 48 000 Kč/měsíc

Detail

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu