Zámek v Rosicích připravil unikátní expozici

  • 21. června 2024,
  • 18:10,
  • Brno,
  • Jan Kruba

V nové expozici na zámku v Rosicích naleznete moderním způsobem připomenuté významné etapy života manželů Mládkových, uvidíte jejich osobní věci, ale i umělecká díla zapůjčená z Musea Kampa.

Reklama

3.5.2024 byla na zámku v Rosicích u Brna otevřena nová expozice. Jejím tématem je životní pouť Medy a Jana Mládkových, významných mecenášů moderního umění.

Expozice Meda a Jan Mládkovi-život, exil, umění je tady na Rosicích proto, že oba dva manželé Mládkovi jsou v Rosicích pohřbeni, na rosickém hřbitově, což se příliš neví,” uvedl Ludvík Vaverka, kastelán zámku Rosice.

Tato stálá expozice vznikla v součinnosti tří stran. Nadace Medy a Jana Mládkových, města Rosice a správy zámku Rosice.

Celou výstavou prochází barevná stuha, která znázorňuje tří významné etapy jejich života.

Období pařížské, to je ta barva žlutá, potom období washingtonské, neboli dobu, kdy žili ve Spojených státech, to je ta červená barva a potom modrá barva je období jejich pražského působení, respektive působení paní Medy Medkové v Praze,” upřesnil Ludvík Veverka, kstelán zámku Rosice.

Kromě základních informací z jejich života, expozice také přibližuje významné osobnosti, s nimiž se Mládkovi setkávali. Jsou tu k vidění I předměty z jejich washingtonského bytu.

“Autentický nábytek, který byl v jejich bytě ve Washingtonu, případně potom na Kampě v Praze. Jsou tady k vidění I některá umělecká díla, například socha Otty Gutfreunda a nebo africké umění v části washingtonské. A pak jsou tady jejich osobní předměty. Šaty, osobní věci, vyznamenání a jako taková rarita jsou tady jejich cestovní pasy,”doplnil Ludvík Veverka, kastelán zámku Rosice.

Nejedná se tedy o výstavu uměleckých děl, ale o expozici která má připomínat život a vyznam manželů Mládkových. Některá umělecká díla tu ale k vidění přirozeně jsou.

“ My teď stojíme u takových zajímavých soch nebo skulptur polské sochařky Magdaleny Abakanovič a ty jsou zajímavé tím, že je Meda Mládková měla velmi ráda a byla to poslední umělecká akvizice, kterou se svým manželem udělali,” řekl Ludvík Vaverka, kastelán zámku Rosice.

Je to vlastně takové završení jejich sběratelského období, které začalo objevením a popularizací Františka Kupky. Po celou dobu svého exilu se věnovali mecenášství a podpoře české kultury a umění.

“Jejich význam v podstatě nemůžeme ještě nebo neumíme ho docenit. Protože před rokem 89 se o nich samozřejmě nehovořílo a nemohlo hovořit, nakupovali například díla od domácích autorů vlastně umožňovali jejich živobytí. Potom shromažďovali hodnotná umělecká díla česká. Česká moderní umělecká díla. Takže proto patří k nejvýznamnějším mecenášům a řekněme kulturním sběratelům českým, vlastně 20.století.: završil Ludvík Vaverka, kastelán zámku Rosice.

Expozice bude na zámku nejméně deset let. Umění je součástí kultury každého národa. A proto je nesmírně důležité o ně pečovat.




Zemědělské družstvo Sebranice - místo výkonu práce - Velkokapacitní kravín Svitávka
Svitávka
od 30 000 do 35 000 Kč/měsíc

Detail

OPTIMIA facility s.r.o. - Moravský Písek
Moravský Písek
od 130 Kč/hod.

Detail

DOZETR s.r.o. - 01
Vojkovice
od 30 000 do 48 000 Kč/měsíc

Detail

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu