Ve Valticích na zámku mají unikátní barokní divadlo

  • 15. října 2024,
  • 19:07,
  • Brno,
  • Jan Kruba

Málo se ví, že na Valtickém zámku mají zcela funkční barokní divadlo plné dřevěných mechanismů a zvukových strojů

Reklama

Valtický zámek právem patří mezi perly Lednicko-valtického areálu. Natáčela se tu i známá pohádka Sněžný drak.

Už méně se ale ví, že zámek ukrývá i Divadelní sál.

“ Divadlo je vlastně nejmladší zámecká budova, která vznikla někdy v roce 1790. Bylo to hlavně kvůli tomu, že Lichtenštejnové, ten rod, který tady žil, tak v období hlavně na podzim, si sem zvali celou tu šlechtu a protože se chtěli vždycky nějak předvést, chtěli mít pro ně i nějaký kulturní zážitek,” uvedla Barbora Čerešová, průvodkyně SZ Valtice.

Po roce 1948 nastoupily nové pořádky a nešetrným zacházením nových mocipánů byla celá budova divadla zdemolována.

“ Nic se tady nenacházelo. Až někdy na přelomu roku 2014- 2015, byly získaný finanční prostředky na obnovu celého toho divadla,” popsala Barbora Čerešová, průvodkyně SZ Valtice.

Mechanické systémy opon a horizontů jsou dřevěné, a převod lidské energie zajišťují konopná lana. Jsou zde k vidění I stroje na výrobu zvuků deště, větru a bouřky.

“ Zabývali se tím lidé, kteří hodně se zabývají těmi barokním a historickými divadly, takže všechno je obnoveno přesně tak, jak dříve bylo. I co se týká osvícení, mašinérie, všechny ty půdorysy a tak, je přesně podle těch plánů,” vysvětlila Barbora Čerešová, průvodkyně SZ Valtice,

Český Krumlov je naší největší pýchou barokního zámeckého divadla. Proto se při rekonstrukci ve Valticích úzce spolupracovalo s tamními odborníky. Vzniklo tak zajímavé místo, kde si můžete udělat přesnou představu o technické a mechanické vyspělosti barokní společnosti.

“ V divadle provázíme, ale bohužel už se tam neprovází na nějaké denní bázi, k tomu máme dva hlavní prohlídkové okruhy které jdou po tom hlavním paláci. Spíše divadlo otevíráme návštěvníkům když jsou nějaké významnější dny,” řekla Barbora Čerešová, průvodkyně SZ Valtice.

Divadlo však plní i svoji funkci nejvlastnější.

“ Takže se tam pořádají I nějaká představení, koncerty, jak už v rámci různých festivalů, historických a nebo třeba tam mívá koncerty zdejší hudební škola a podobně,” dodala Barbora Čerešová, průvodkyně SZ Valtice.

Divadlo má kapacitu 150 osob. K rozpohybování všech mechanických prvků náročné mašinerie, včetně propadla, je zapotřebí 12 silných a vycvičených techniků. Takto malý sál a navíc mimo velké město se nemůže uživit ze vstupného.

“ Je to spíše opravdu pro nějaké divadelní fanoušky, místní soubory, které, úplně to není, že na tom člověk vydělá,” dokončila Barbora Čerešová, průvodkyně SZ Valtice.

Divadlo je pravidelnou součástí Lednicko-valtického hudebního festivalu nebo

vždy na začátku prázdnin se tu koná projekt Stará hudba. Tehdy jeviště ožívá tanečníky, divadelníky i hudebníky, kteří využívají možnosti barokního divadla. Tehdy můžete Valtické zámecké divadlo vidět v celé jeho kráse.




OPTIMIA facility s.r.o. - Moravský Písek
Moravský Písek
od 130 Kč/hod.

Detail

GWA personnel s.r.o. - 001
Rajhrad
od 18 900 Kč/měsíc

Detail

D.I. SEVEN, a.s. - Blučina
Blučina
od 140 Kč/hod.

Detail

Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu