Brno koupí desítky klimatizovaných autobusů

  • 19. srpna 2019,
  • 19:07,
  • Brno,
  • Pavel Štěpánek

Cestující v Brně čeká jízda v desítkách nových autobusů. Do konce roku 2022 je plánuje pořídit brněnský dopravní podnik. Čtyřiaosmdesát klimatizovaných vozů bude stát více než jednu miliardu korun.

Stáhnout video
Reklama

Aby lidé upřednostnili hromadnou dopravu před tou individuální, to je jedna z cest, jak do budoucna udržet v centru města únosné dopravní zatížení. K tomu je však potřeba nabídnout cestujícím také odpovídající komfort cestování.

„My připravujeme v letech 2020 až 2022 nákup 51 sólo autobusů a 33 kloubových autobusů. Samozřejmě tyto autobusy budou nízkopodlažní a klimatizované. Poslouží jako výměna těch, které už nyní jsou na hranici životnosti,” uvedla Hana Tomaštíková, tisková mluvčí DPMB.

U klimatizovaných vozů se klima spouští při +25 stupních. Pro správnou funkci klimatizace by cestující v autobuse po té neměli otevírat okna. Momentálně hledá Dopravní podnik firmu, která do Brna nové autobusy dodá.

„Všechny nové vozy, které DPMB kupuje, jsou opatřeny klimatizací, v tuto chvíli máme přibližně 300 autobusů, z toho necelá polovina je klimatizovaných,” řekla Hana Tomaštíková, tisková mluvčí DPMB.

Neklimatizované vozy jsou pro komfort cestujících nevyhovující hlavně v extrémně teplých dnech, jakých bylo letos požehnaně. Zeptali jsme se cestujících, jak se jim cestuje a zda by více klimatizovaných vozů uvítali.

Záchytná parkoviště na okraji Brna, fungující a přívětivá hromadná doprava - to vše jsou postupné kroky, které by mohly současnou tristní situaci v brněnské dopravě zvláště v centru města dostat do přijatelné podoby.




V-TRADE, s.r.o. - Kyjov
Kyjov
od 125 Kč/hod.

Detail

Agentura hospodaření s nemovitým majetkem - Provozní středisko 0624 Vyškov
Vyškov
od 25 000 Kč/měsíc

Detail

Bartoň a Partner s.r.o. - Brno, Jihomoravský kraj
Brno
od 7 000 Kč/měsíc

Detail

Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu