Historii Brna připomněla bitva pod Špilberkem

  • 20. srpna 2019,
  • 17:13,
  • Brno,
  • Pavel Štěpánek

Vyjádření pocty odhodlání a vytrvalosti obránců pod vedením Raduita de Souchese, kteří za třicetileté války vybojovali Brnu status neporaženého města a následně i metropole Moravy. To je každoročně mottem série akcí s názvem Den Brna.

Stáhnout video
Reklama

Jeden z nejvýznamnějších dnů historie Brna, 15.srpen 1645. Den, kdy na sklonku třicetileté války ukončil generál Švédských vojsk Tornstenson obléhání města. Obrázky z letošní ukázky bitvy pod hradbami Špilberku nám tuto slavnou část historie připomenou.

„Tornstenson, který po bitvě u Jankova, v březnu toho stejného roku, vítězné bitvě u Jankova, si vlastně otevřel cestu na Vídeň. Samozřejmě, v cestě stálo Brno. Brno, jako opevněné město, čili jakási pevnost,” uvedl Radim Dufek historik Muzea města Brna.

Švédský generál Tornstenson plánoval město dobýt do 3 dnů a Špilberk do týdne. Brňané se však k jeho překvapení nezalekli, mnohonásobné přesile se postavili a nakonec i slavně zvítězili.

„Celkový počet vojska, které leželo před hradbami Brna bylo něco mezi 27 a 28 tisíci. Samozřejmě neznáme přesné počty, ale dá se to takto odhadnout. Na té straně brněnské, mezi obránci se čítá asi 1600 mužů, což je tedy veliký nepoměr,” upřesnil Radim Dufek historik Muzea města Brna.

Velkou postavou obrany Brna byl Raduit De Souchess. Původně francouzský protestant, kterého na katolickou víru měl dle legendy obrátil brněnský páter Martin Středa.

„On sloužil ve Švédském vojsku a přesto, že přeběhl na tu Rakouskou, nebo císařskou stranu, tak měl velké zkušenosti. A tím, že znal Švédské vojsko, jak se chová, jakým způsobem asi pravděpodobně bude to obléhání pokračovat, už se předem připravil. Díky statečným obráncům, díky velení Raduita De Souchess, byť nekatolíka, se ubránili velké přesile,” doplnil Radim Dufek historik Muzea města Brna.

Velká postava brněnských dějin, maršál Luis Raduit De Souchess je pochován v Kostele sv Jakuba Staršího na Jakubském náměstí v brně. Jeho genialitu, ale také hrdinství ostatních obránců města si tedy připomínáme pokaždé v srpnu Dnem Brna.




ČOS - Speciální servis s.r.o. - místo výkonu práce nádraží Skalice nad Svitavou
Skalice nad Svitavou
od 19 500 do 23 000 Kč/měsíc

Detail

Město Slavkov u Brna - budovy s kotelnou
Slavkov u Brna
od 12 200 Kč/měsíc

Detail

AGEN-CE, s.r.o. - Nové Hvězdlice
Hvězdlice
od 18 000 Kč/měsíc

Detail

Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu