Lidé si prošli místa pro novou čtvrť

  • 9. října 2019,
  • 17:16,
  • Brno,
  • Jakub Sabol

Obrovské plochy nedaleko centra Brna se v příštích desetiletích výrazně promění. Město má v plánu tu vybudovat moderní čtvrť s veškerými službami. Jak by nová část měla vypadat se lidé dozvěděli na veřejné procházce s městským architektem.

Stáhnout video
Reklama

Upravená nábřeží, nova bytová zástavba nebo například široký bulvár vedoucí ke katedrále svatého Petra a Pavla. Řeč je o lokalitě na jižním okraji historického jádra města. Nepříliš využívaná oblast v okolí autobusového a vlakového nádraží se kompletně změní.

,,My o tom ještě nevíme, ale máme o tom představu. Neměla by tam být jenom administrativa či bydlení. Lidé tam budou jak bydlet, tak i pracovat a trávit volný čas," povídá městský architekt.

Město zpřístupní také řeku, jejíž břehy oživí kavárnami a dalšími odpočinkovými místy.

,,Místo, abychom stavěli někde za městem, aby nám dojížděly desítky tisíc lidí do centra za prací, tak mohou bydlet přímo v centru s výhledem na Petrov a vedle řeky," tvrdí Sedlaček.

Právě rozlehlé plochy byly cílem tradiční procházky s městským architektem. Veřejnou událost navštívilo několik stovek lidí. Dav se sešel na Nových sadech, odkud si vyrazil do jednotlivých lokací. Do budoucí chlouby města je zavedl právě Michal Sedláček spolu s dopravním architektem Martinem Všetečkou.

,,Já se těším moc, protože už jsem tam šel několikrát a navíc vyšlo počasí, takže si myslím, že to bude pěkná procházka," usmívá se první architekt moravské metropole.

,,Procházky s městským architektem pořádáme každý měsíc. Jsou určeny široké veřejnosti jsou zdarma a jejich cílem je představit zajímavou architekturu, případně projekty, na kterých pracuje Kancelář architekta města Brna," přibližuje vedoucí komunikace Kanceláře architekta města Brna.

Zhruba dvouhodinovou akci tak její aktéři zakončili poblíž dolního nádraží, které se v horizontu patnácti let zcela promění v moderní evropský železniční uzel. Podle Michala Sedláčka je cílem, aby první domy začaly vznikat současně s novým nádražím nebo dříve.

,,Co nás v této chvíli drží nazpátek nejsou různá povolení, ale jsou to protipovodňová opatření, protože tohle je záplavová oblast. Do té doby, než se tohle vyřeší to, aby tam ta voda v případě stoleté vody netekla, nám brzdí to stavení. Věřím ale, že i to se nám podaří vyřešit a dejme tomu, že za pět let bychom tam mohli vidět vyrůstat první domy," dodal Sedlaček.

Na novou chloubu v podobě jižního centra si tak Brňané ještě budou muset počkat.




AGEN-CE, s.r.o. - Nové Hvězdlice
Hvězdlice
od 18 000 Kč/měsíc

Detail

MACH DRŮBEŽ a.s. - Moravany u Brna
Moravany
od 25 000 do 30 000 Kč/měsíc

Detail

Obec Nebovidy - Nebovidy
Nebovidy
od 30 000 do 36 000 Kč/měsíc

Detail

Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu